9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Д-р Цветанка Янакиева: Отслабването е много важно при лечението на артрозата

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Уважаема редакция, реших да ви пиша за заболяването на съпруга ми. Преди няколко години започнаха да го измъчват болки в ставите, най-вече – в колената. Започна да накуцва, трудно му е да се движи.
Ходихме при специалист, изписа му лекарства, но наблегна най-вече на проблема с килограмите при съпруга ми – той наистина е доста пълен.

Препоръките му бяха задължително да отслабне и да се движи повече. Чела съм във вашия вестник, че повечето диети увреждат здравето.
Как трябва да се храни човек, който има артроза и наднормено тегло? Защо с възрастта започват да се износват ставите, едва ли не при всеки един по-възрастен човек?

Красимира Демирева Стефанова, гр. Добрич
Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинската академия в София. Магистър е по медицина. Има призната специалност по спортна медицина. Работила е в Районна болница – гр. Лом, Националния център по спортна медицина, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина.

Проверка по рама

Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.
Има дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, хранене, отслабване, възстановяване и биостимулиране.

– Д-р Янакиева, как трябва да се храни човек с артроза, за да свали излишните килограми, но без да навреди на здравето си?

– При съставяне на диетичен лечебен режим се взимат предвид много фактори – химичен състав на храните, съотношение на продуктите в менюто, начин на приготвяне, режим на хранене.
Задължително всеки вид диета изисква научна патофизиологична обосновка и съобразяване с биохимичните пътища на обработване на храните в организма и отделянето на отпадните вещества както при здравия човек, така и с отклоненията в тези пътища при съответната болест.

Лекуващият лекар ще съобрази начина на хранене с особеностите на дадено заболяване, неговия стадий и особеностите на конкретния пациент.

Магазин за Акумулатори

А иначе, тайната на отслабването е отдавна открит: необходимо е организмът да изразходва повече енергия, отколкото получава. С други думи, трябва по-малко да се яде и повече да се движим.
И тук възникват проблемите. Всеки отслабващ първо се старае да мине на диета, има стотици измислени за тази цел. Но за тези, които имат проблеми със ставите, по-голямата част от тях не са подходящи.

и във Фейсбук/media/source/202001/1578045609_str_22_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Цветанка Янакиева
Опорно-двигателният апарат представлява 75% от нашето тяло. Неговите заболявания са много чести, особено във възрастта над 50 г. Една от най-честите диагнози е артроза на ставите. Ако човек има това заболяване и наднормено тегло, задължително ще трябва да намали теглото си.

Но, ако ставите болят, това не е никак просто. Първото нещо, с което трябва да се съобрази човек в този случай, е да предприеме действия по намаляване на теглото, когато заболяването е в ремисия. Т.е. няма активиране на процеса, следователно няма и силни болки в ставите.

Избавянето от наднорменото тегло е от най-важните звена на лечението на артрозата. Излишната телесна маса увеличава натоварването върху болните стави не само по време на движение, но и в покой. У пациенти, които са успели да отслабнат, болестта прогресира много по-бавно, отколкото у тези, които не са успели.

– Кои са рисковите фактори за развитието на артрозата?

– Съществуват много рискови фактори за развиване на артроза. Един от най-важните – нарушение на храненето на ставния хрущял

Той може да не получава необходимите му вещества, не успява да се възстановява и в него започват да преобладават разрушителни процеси, подсилвани от други рискови фактори (и от още неизвестни причини). Ако на този фон подложите организма на глад, ситуацията само ще се влоши.

– Кои диети не са подходящи за пациенти с артроза?

– На страдащите от артроза категорично не се препоръчват монодиети във всякакъв вариант. Не са подходящи силно небалансирани диетични режими – Диети на Дюкан, Аткинс, безмаслена диета, вегетарианство. Важно е да се избягват екстремни нискокалорийни диети, при които общата енергетична ценност на дневното меню е по-малко от 1200 ккал.

– А кой начин на хранене препоръчвате?

– Подходящи са меките диетични методи. Един от оптималните е дробното хранене, с поемане на храна по-често (5-6 пъти дневно) и на малки порции. Такъв подход позволява да се избягва чувството на глад, следователно и преяждането, помага да се поддържа активна обмяна на веществата и дава възможност без излишни усилия да се намали калорийността на дневното меню.

При това е важно правилно да се избират продуктите. Трябва да се съкрати до минимум употребата на сладкиши, захар и фаст-фууд. Препоръчителни са по-постни видове месо, без видими мазнини и по-нискомаслени млечни продукти.

Правилният избор е включването в менюто на повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни. В съчетание с дробното хранене това ще позволи планомерно да се губи по половин килограм седмично – именно такова темпо се смята за физиологично. Разбира се, така малко по-бавно се постигат желаните резултати, но те ще бъдат по-трайни.

– Освен храната важна част от процеса са движението и спортът. Но при болки в ставите как може да тренира човек и да е физически активен?

– За отслабването помагат аеробните тренировки ходене, бягане, активни игри. При тези занимания действат много мускули, увеличава се честотата на сърдечните съкращения, повишава се доставката на кислород в организма, гори се много енергия, изразходват се мастните запаси.

За да се реализира последното, тренировката трябва да е по-дълга от 40 минути. Мускулите трябва да имат добър тонус, излишните калории изгарят именно в мускулните клетки. За това са нужни силови натоварвания. За здрав човек не е трудно да се подбере адекватна комбинация от аеробно и силово натоварване. Но на фона на артроза много от упражненията не са безопасни, а някои са невъзможни.

При артроза на опорните стави на долните крайници са забранени скоковете, бягането, аеробиката, степ-аеробиката, бързите танци, вдигане на тежести, резки движения, упражнения, изискващи взривна сила. При тях ставите изпитват голямо натоварване, което ускорява увреждането на хрущяла.

В резултат болестта прогресира, макар че теглото може и да се снижи. За болните колене са вредни кляканията, а за тазобедрените стави – рязкото отвеждане на краката.

Подберете тренировка, която ще помогне за изразходване на енергия и няма да претовари ставите. Най-добрият вариант е плуването и водната аеробика. Във водата натоварването върху ставите се снижава, мускулите се тренират и укрепват. За час активно плуване могат да се изгорят около 500 ккал.

Ако е допустимо от вида на увредената става, плуването може да се редува с ходене или велотренировки по равен път, без излишно тръскане. Важното е по време на натоварванията да не изпитвате болка или други неприятни усещания.

За укрепване на мускулите може да се практикува и специална, по-щадяща гимнастика, която се изпълнява в седнало или легнало положение, без резки движения. Тя прави мускули не толкова бързо, но ако се изпълнява ежедневно, с времето може да се постигне добър резултат.

Ако сте пуснали заболяването на самотек, отслабването едва ли ще стане възможно. Когато ставата ви боли силно, даже най-простите упражнения се превръщат в мъчение и човек се отказва да се бори за себе си.

На фона на лошото самочувствие по-лошо се понасят и ограниченията в храненето, по-сложно е да намалят калориите, невъзможно е отказването от лакомствата – те са един вид антидепресант, способен поне малко да притъпи болковите усещания.

Затова действията трябва да са комплексни – провеждане на лечение на основното заболяване и намаляване на теглото. Всяко само за себе си няма да донесе максимален резултат. И най-важното – не се отказвайте да полагате грижи за здравето си!

Милена ВАСИЛЕВА

/Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ