22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Д-р Даниел Русев: Хомеопатичното лечение дава ефект, ако се даде правилното лекарство

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво не знаем за хомеопатичното лечение, как да не попаднем при псевдохомеопати и още полезна и любопитна информация вижте в интервюто с д-р Даниел Русев.

Визитка

♦ Д-р Даниел Русев е лекар по класическа хомеопатия и детски болести. Още по време на следването си се интересува от алтернативни методи за лечение, като най-близко усеща хомеопатията. През 2010 г.

получава диплома по класическа хомеопатия след тригодишно обучение при световноизвестния хомеопат Г. Витулкас в Гърция (най-известната Академия по класическа хомеопатия в света). През 2016 г. д-р Русев ръководи Е-leaming обучението в същата Академия. Още през 2008 г. изнася лекция на Световния конгрес по хомеопатия в гр. Остенде и оттогава досега участва редовно на световните конгреси по хомеопатия. 

– Д-р Русев, все повече хора търсят помощта на хомеопатията. Как да не попаднем при псевдохомеопати?

– Хората трябва първо да проучат какво е завършил, къде се е обучавал лекарят хомеопат и тогава да си изберат при кого да отидат. В този смисъл мога да твърдя, че най-доброто образование е това на проф. Витулкас от Международната Академия по класическа хомеопатия в Гърция. От няколко години вече има и сайт, в който може да се гледа програмата, има и субтитри на български език. Истината е, че всички истински хомеопати са се учили от него.

Проверка по рама

– Вие като специалист как преценявате кое точно лекарство да предпишете? 

– Това е най-трудното в хомеопатията – да се намери правилното лекарство за дадения човек с конкретните симптоми и оплаквания. Само тогава то ще повлияе  на енергията в организма и в крайна сметка, ще доведе до излекуване. В противен случай няма да има никакъв ефект. При условие, че хомеопатичните лекарства са над 2000,  специалистът трябва да е на ниво.

Защото дори и 5 лекарства да се дадат, както правят някои колеги, ако нито едно от тях не е правилното, няма смисъл от тях. От това се определя и ефективността от лечението. Друг важен момент е, че в 90% от случаите след прием на дадено хомеопатично лекарство има т.нар. влошаване на симптомите. За разлика от химическите лекарства, при които има директно подобрение, например човек взема аналгин и главоболието минава. А когато дадем правилното лекарство за повлияване на същото това главоболие, се случва краткотрайно влошаване, след което вече настъпва подобрение. Това е разликата между двата вида лечение. 

– С какви оплаквания се обръщат към вас към днешна дата и има ли разлика да речем, с периода отпреди 5-6 години?

– С най-различни оплаквания, касаещи както остри, така и хронични заболявания. А на въпроса ви, в сравнение с периода отпреди 5-6 години, сега все повече хора се обръщат към нас с оплаквания от умствено-емоционално естество. Което е по-важно от физическите симптоми, защото, когато потискаме физически симптоми, те могат да отидат на по-дълбоко, умствено-емоционално ниво. И статистиката го показва – все повече хора страдат от панически атаки, раздразнителност, депресия. Едва ли не, вече всеки втори има такъв тип оплаквания, което е тревожно.

– А как се справя класическата хомеопатия с такива състояния?

Магазин за Акумулатори

– Много зависи от дадения пациент. Ако преди това е приемал много алопатични средства за такъв тип състояния, овладяването с хомеопатия ще е по-трудно, защото ще е необходимо да се дадат няколко лекарства в правилната последователност. А ефектът може да дойде чак след 1, 2, 3 години. Защото химическите лекарства се натрупват в организма и за нас е по-трудно да ги изчистим. Значително по-лесно овладяваме състоянието на пациентите, които преди да дойдат при нас, не са се лекували с химически лекарства.  

– А може ли хомеопатията да повлияе агресията, която също е част от емоционалното състояние на човека?

– Много често се сблъскваме и с такова състояние. Другата медицина не може да предложи кой знае какви лекарства. Те са доста силни и тежки, докато ние в хомеопатията имаме лекарства, които повлияват именно агресията. Като, разбира се, трябва да изберем подходящото лекарство за дадения човек. 

и във Фейсбук/media/source/202310/1696238606_str_8_d_r_daniel_rusev.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Даниел Русев

– В последно време зачестиха случаите на ученици, тийнейджъри, употребяващи райски газ, дори по-силни вещества. Идват ли при вас с такива оплаквания?

– Идват, да. Знаете, съвременният живот ни предлага много изкушения, а децата и младите хора са най-податливи. И в това отношение хомеопатията има какво да предложи. Може да повлияе всякакъв вид пристрастености, както и раздразнителност при децата, при тийнейджърите. 

– На какво трябва да обръщат внимание родители, които са решили да лекуват децата си с хомеопатия?

– Добър въпрос, защото понякога родителите не успяват да ни дадат пълна информация за състоянието на детето. Вероятно, защото и самите те не са запознати добре с този метод на лечение. В смисъл, при хомеопатията трябва да се обръща внимание на други симптоми и тънкости, за да се ориентираме в общата картина. Затова би било добре да се организират курсове от такова естество. Мисля, че вече има и за родители подобни курсове. Хубаво е дори всеки пациент да премине такъв кратък курс, за да може да се ориентира в основното относно хомеопатията. В смисъл, какво да очаква, как ще се повлияе и други важни особености.

– Какво друго важно трябва да кажем на читателите?

– Смятам, че е удачно да припомним темата за острите състояния и за хроничните такива, ние с вас сме я развивали. Тук е редно да кажем, че е добре от време на време човек да боледува от остри състояния, например такива с повишена температура.

– Защо?

– Защото според една от теориите на проф. Витулкас за единната теория на болестите, ако този процес се прекъсне и острите оплаквания се овладеят и спрат, те преминават в хронични. Когато острите състояния се лекуват с химически средства, те се потискат и в един момент този процес на остро възпаление преминава в хроничен. А хроничната болест, както всички знаем, се повлиява много по-трудно. Защото една не толкова висока температура, едно не много сериозно остро заболяване, могат да преминат и без лечение с химически средства. Организмът може сам да се справи, вместо за всяко незначително и не толкова високо покачване на температурата да се дават средства за нейното понижаване.  

– Д-р Русев, как повлиявате кожните заболявания, например атопичен дерматит при децата, както и другите кожни болести при възрастни?

– Кожните заболявания се срещат често при деца и ние имаме много опит с такъв тип заболявания. Те се повлияват добре с хомеопатия, стига преди това да не са прекалено третирани с химически лекарства 

Ако например, обривът дълги години е мазан с кортикостероидни мехлеми, да, той най-накрая би изчезнал, но пациентът идва с друг вид оплаквания. Т.е., има връзка между обрива, който е потиснат и последвалото заболяване, което се изявява и принуждава пациента отново да търси помощ. Може да е астма, може да е сенна хрема, може да е друго, трето, пето заболяване, с различен вид оплаквания.

Затова пак ще го кажа – не бива всеки един симптом да се потиска. Често той не е вреден за организма, а по-скоро полезен. Със симптомите, които даден организъм проявява, той ни казва, че нещо не е наред в него. А ние сме тези, които трябва да вземем предвид тези симптоми и да дадем правилното хомеопатично лекарство. То няма да потисне симптомите, а ще ги излекува. Защото даваме това лекарство, което има същите симптоми като на пациента. Което, както знаете, е основният принцип в хомеопатията – подобното се лекува с подобно.

– А как се доказват хомеопатичните лекарства? 

– Хомеопатичните лекарства не се доказват на болни пациенти, както е при химическите, а от здрави хора. Все още има хора, които твърдят, че хомеопатичните лекарства били разредени течности. Не, не е така, защото има един процес, за който никой не споменава:  при всяко разреждане има процес на разтърсване, процес на динамизация.

В съвременния свят това се прави с роботи, като лекарството се удря в твърда повърхност доста пъти. След това пак се разрежда, пак се удря. Тук е ключът към хомеопатичното лекарство – по време на този процес на силно разклащане в него се образуват т.нар. кластери. Именно те придават този енергиен заряд, който носи хомеопатичното лекарство.

Хомеопатията е наука, която си има собствени правила и закони. Търсете хомеопат, който издава документ, има образователен ценз, завършил е определен тип обучение. За съжаление, повечето правила и закони на хомеопатията не се познават от някои, които практикуват. А когато не познаваме законите, ние няма как да прилагаме хомеопатичните лекарства. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ