3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Д-р Димитър Георгиев: Да си слаб не означава, че нивата на мазнините са здравословни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Знанието за това от колко мазнини, мускули и вода сме изградени, колко калории изгаряме в покой и как работи метаболизмът ни, е от съществено значение за постигането на целта да имаме красиво и здраво тяло. Повече по темата сподели д-р Димитър Георгиев.
Визитка

♦ Д-р Димитър Георгиев е специалист ендокринолог в Пловдив, с над 15 години опит. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 2007 г. Придобива специалност “Ендокринология и болести на обмяната” през 2012 г.
♦ Преминал е редица квалификации по специалността. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дружество по ендокринология и Европейската асоциация за изучаване на диабета. Участва редовно в национални и международни конгреси и семинари по специалността.

♦ След дипломирането си през 2007 г. д-р Георгиев започва работа в Център за спешна медицинска помощ. През 2011 г. постъпва в МБАЛ “Медлайн Клиник”, гр. Пловдив. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ 1, гр. Пловдив.
– Д-р Георгиев, затлъстяването все повече придобива мащабите на световна пандемия и е водеща, но предотвратима причина за смърт. В този смисъл защо е важно да знаем и изследваме телесния си състав?

Проверка по рама

– Знанието за това от колко мазнини, мускули и вода сме изградени, колко калории изгаряме в покой и как работи метаболизмът ни е от съществено значение за постигането на целта да имаме красиво и здраво тяло. Ако не знаем къде имаме дисбаланс, колкото и да тренираме, каквито и хранителни режими да спазваме, усилията ни ще са напразни, защото няма да бъдат това, от което действително имаме нужда, за да постигнем целта си.
Намаляването на теглото, изгарянето на телесните мазнини и натрупването на мускулна маса са препоръчителни не само за активно трениращи хора или професионални спортисти, но и за онази немалка част от населението, която страда от затлъстяване, наднормено тегло, а оттам и от редица сериозни хронични заболявания.

– Как да разберем дали тялото ни работи в здравословен ритъм и няма дисбаланси?

– За да проверим дали сме изложени на риск от затлъстяване, сме свикнали най-напред да изчисляваме индекса на телесната си маса (ИТМ). Методът все още е сред най-използваните, но е факт, че има своите недостатъци. ИТМ всъщност е изчисление на базата на височината и теглото. Той не е измерване. Точно затова при хора с повече мускулна маса или плътна костна структура може да не бъде съвсем точен. И тук на помощ идва подробният анализ на телесния състав. 
Най-общо това е метод на изследване с помощта на съвременна апаратура, който ни дава пълната информация за това от какво е изградено тялото ни и къде има дисбаланс. Телесният състав е общото количество мазнини, мускули, кости и вода в тялото. Анализът, извършен със специализирана апаратура, разкрива пропорциите на мастната маса и чистото тегло на тялото. Мастната маса включва всички различни мазнини, докато чистата маса обединява мускули, кости, връзки, сухожилия, вътрешни органи – или всичко в тялото, което не е мазнина.

– Могат ли слабите хора да бъдат спокойни, че при тях няма риск за здравето от натрупването на опасни мазнини?

Магазин за Акумулатори

– Важно е да направим уточнението, че да си слаб не означава, че нивата на мазнини и мускули в тялото са в здравословни пропорции. Може и да не страдате от наднормено тегло, а индексът на телесната ви маса да е в препоръчителните граници и въпреки това да имате завишени количества мазнини, недостатъчна мускулна маса и ниска костна плътност например.
Натрупването на мазнини в тялото може да бъде подкожно или около органите (черен дроб, панкреас, бъбреци, черва, сърце). Когато са в умерени стойности, телесните мазнини подпомагат регулирането на температурата, хормоните, функцията на метаболизма, нивата на кръвната захар и др., но завишените им нива могат да бъдат опасни. Проблемът идва от това, че тяхното натрупване около органите уврежда работата им и увеличава риска от поява на диабет тип 2, сърдечни и онкологични заболявания, репродуктивни проблеми, хормонални нарушения и други сериозни състояния.

и във Фейсбук/media/source/202310/1696584755_str_27_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Димитър Георгиев
– Какво е здравословното количество на натрупаните мазнини в тялото?

– Все още няма единодушно становище какво е здравословното количество телесни мазнини, но препоръките варират около 10-20% за мъжете и 18-28% за жените. Количеството на чистата мускулна маса в тялото е важен фактор за общото състояние. Именно мускулите поддържат добрата стойка, подобряват мобилността, предотвратяват слабостта в напреднала възраст и допринасят значително за добрата хидратация, тъй като задържат вода много повече от мазнините.

Костната плътност и костната маса са друг важен елемент от състава на тялото. Ниските им нива също са показател за възможни здравословни проблеми или чести травми с напредването на възрастта. Причината е, че костната плътност намалява с годините, особено след менопаузата при жените, което води до състояния като остеопения, прогресиращи в остеопороза, които се свързват с болки, дискомфорт и фрактури. 

Когато знаете, че имате подобен проблем, бихте могли да предприемете мерки, като започнете упражнения с тежести например. Те карат костите да се ремоделират и поддържат здравината им, а в съчетание със здравословна хранителна програма, богата на калций и витамин D, можете значително да подобрите състоянието си и да забавите тези процеси. Обикновено стойностите на вода в тялото се променят с годините, но най-общо могат да варират между 45 и 75% от общото телесно тегло. Това прави водата един от най-важните елементи от състава на тялото ни. 2/3 от нея се съдържат вътре в клетките, а останалата 1/3 – извън тях. 

Водата в тялото ни отговаря за поддържането на вътрешната телесна температура, за метаболизма и усвояването на протеините, въглехидратите и останалите хранителни вещества. Тя пренася кислород към клетките, подпомага химичните процеси и производството на енергия, а освен това играе основна роля при очистващите процеси в организма като изхвърлянето на токсини и замърсители. Дехидратацията може да доведе до редица проблеми и дискомфорти, а дори и да бъде фатална в някои тежки случаи. Ето защо е важно да следите този показател. Освен това количеството на вода в тялото резонира с това на чистата мускулна маса (която съдържа повече вода) и количеството телесни мазнини (които съдържат по-малко вода).

– Как на практика изследването на телесния състав може да ни помогне да запазим или да възстановим здравето си?

– Телесният състав е преди всичко отражение на цялостното здравословно състояние. Неговият подробен анализ е отправната точка за това как да промените ежедневните си навици, тренировъчния или хранителен режим, за да отговарят на индивидуалните ви нужди. Балансирането на мазнини и мускули в тялото ще подобри здравето, фигурата и самочувствието, ще имате повече енергия и тонус

Способността да изгаряте повече калории и да изграждате мускули значително ще намали риска от диабет, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Ще започнете да се движите повече и по-лесно заради по-високите нива на енергия, а ако искате да отслабнете – ще можете да следите прогреса си най-точно именно с регулярни измервания на телесния състав.

Изследването е полезно и при хора, които са претърпели скорошна травма или се възстановяват от усложнения в сърдечносъдовата система. Данните от анализа биха подпомогнали значително лекуващите лекари, когато прогнозират времето за възстановяване и определят терапията. Анализът не е препоръчителен за пациенти с електронни устройства в тялото. Чрез проследяване на състава на тялото, ще можете да измервате напредъка си, да улавяте нежелани промени и да си поставяте постижими цели във времето.

– На какъв принцип работи апаратът, с който се провежда изследването?

– Човешкото тяло е изградено от няколко основни съставки – вода, мазнини, протеини и минерали. За да сме здрави, те трябва да бъдат в оптимален баланс. При изследването се използват нискочестотни токове, които да достигнат до водата в клетките и по този начин да измерят нейното количество.

Например имаме двама пациенти с еднакво тегло – 80 кг, като единият има повече мускулна маса, а другият – повече мастна тъкан. Ако те се измерят с апарата, ще се установи, че повечето мускулни клетки имат по-високо съдържание на вода от мастните. Всъщност това е устройство, измерващо водната маса в организма на човека и дава редица добавени стойности в резултатите, което осигурява много по-голяма точност при измерването.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ