7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Д-р Мацокин посочи първия признак на деменция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Депресията е признак, че още в ранните етапи издава деменция. Особено внимание трябва да се обърне на това състояние при възрастните хора. Това каза пред агенция Прайм неврологът Игор Мацокин .
Специалистът обясни, че възрастните хора често не могат обективно да оценят състоянието си, а близките бъркат симптомите на депресия с личностни черти или възраст.

В резултат на това медицинската помощ, когато е поискана, не е навременна.

Мацокин призова да бъдем по-внимателни към психологическото състояние на хората над 65 години. Според него, ако деменцията се открие в ранен стадий и се лекува навреме, е възможно да се забави развитието на заболяването с 8-10 години.
За да диагностицират деменция, лекарите извършват подробни невропсихологични изследвания. Когато заболяването се потвърди, причината за него се установява с помощта на ЯМР на мозъка, кръвни изследвания и ултразвук на артериите на главата и шията.

Здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване или забавяне на деменцията, каза лекарят. Важно е да следите теглото си, да не пушите, да пиете алкохол разумно и да се храните правилно поне от средна възраст.
  и във Фейсбук

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ