13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Д-р Петър Калайджиев: При 60% от пациентите със сърдечна недостатъчност откриваме сънна апнея

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Петър Калайджиев е специалист-кардиолог в София, с над 8 години медицински опит. Практиката му е насочена в сферата на сърдечната недостатъчност и дислипидемията.
Д-р Калайджиев завършва Медицински университет – София през 2014 г. Придобива специалност „Кардиология“ през 2019 г.

Преминал е неколкократни международни курсове за допълнителна квалификация в областта на атеросклерозата и дислипидемията. Член е на Дружеството на кардиолозите в България, Европейското кардиологично дружество и Европейското дружество по атеросклероза.

Д-р Калайджиев е част от екипа на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Асистент и докторант е към катедра „Спешна медицина“ на Медицински университет – София. До 2022 г. е началник на Covid отделение към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Практикувал е в областта на спешната медицина и кардиологията. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ „ИСУЛ“.
Д-р Петър Калайджиев беше единственият презентатор от България, който взе участие с постер в Европейския конгрес за остри сърдечносъдови заболявания. Българският кардиолог представи пред престижната аудитория своята работа в областта на сънната апнея и острата сърдечна недостатъчност, както и опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” в мениджмънта на тези заболявания.

Европейският конгрес за остри сърдечносъдови заболявания, който тази година се проведе в Марсилия, Франция, е най-големият и авторитетен форум за остри и спешни състояния в кардиологията, който събира експерти от Европа, САЩ и Азия.
Наскоро излезе от печат и статия на д-р Калайджиев в престижното американско списание Sleep Medicine: X, изучаващо проблемите на съня. В него той представя своите изследвания сред пациенти с остра сърдечна недостатъчност и сънна апнея.

Проверка по рама

Има ли пряка връзка между двете състояния и какви са начините за повлияването на сърдечната недостатъчност при такива пациенти, разговаряме с д-р Петър Калайджиев.
– Д-р Калайджиев, каква е връзката между нарушенията в съня и сърдечната недостатъчност?

– Точно този въпрос разискваме в нашето проучване в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Първо искам да уточня, че сънната апнея се разделя, най-грубо казано, на обструктивна и централна, като има и смесен тип. През последните няколко години бяха представени редица доказателства, че пациентите със сърдечносъдови заболявания са в рисковата група също и за нарушения на съня.

Доказва се по-високият процент на прояви на така нареченото съпътстващо заболяване при пациентите със сърдечносъдови заболявания. Като такова най-често се проявява сънната апнея, която е от групата на нарушенията на съня. Всъщност ние, в нашата клиника, изследвахме пациенти, които постъпват с обострена сърдечна недостатъчност и установихме, че при 60% от тях се откриват нарушения на съня под формата на сънна апнея, като с по-голям процент и тежест е обструктивната сънна апнея. Връзката е разисквана на много нива.
– Как по-точно сънната апнея влияе върху здравето на сърцето?

– Сънната апнея като цяло е заболяване, което предизвиква излив, най-общо казано, на стресови хормони в организма по време на самите апнеични паузи и хипопнеи, които се явяват по време на сън. Това влошава работата както на сърцето, така и на съдовете. В случая имам предвид по-специално обструктивната форма, която е и темата на разискването.

Магазин за Акумулатори

Добрата новина е, че тази форма все пак търпи някакъв контрол и лечение. И при пациенти с аритмии, високо артериално налягане, трудно контролиращо се, включително и със сърдечна недостатъчност, лечението и контролът на обструктивната форма на сънната апнея всъщност подобрява качеството им на живот и е още един допълнителен терапевтичен метод, който може да използваме, за да повлияем на основните заболявания.
– Как терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища подобрява състоянието на пациентите със сърдечна недостатъчност?

– Самата терапия представлява поддържане на горните дихателни пътища отворени и по този начин се предотвратява появата на обструкцията им, тоест, на запушването им по време на сън. Това от своя страна, намалява излива на тези стресови хормони, за които споменах, понижава активацията на симпатиковата нервна система, което дава възможност на сърцето и на съдовете активно да си отпочинат по време на сън. Тоест, предотвратяваме допълнителното им натоварване по време на апнаичните паузи. Чрез този механизъм успяваме пряко да повлияем състоянието на нашите пациенти. 

Нещата са доста по-сложни, разбира се, тъй като в този процес е замесено крайно инспираторно налягане в съдовете и в белодробните артерии. Но по този начин се намаляват нивата на катехоламините в кръвта, което действа позитивно на спада на артериалното налягане и на сърдечната честота. Всъщност в част от нашето проучване доказахме, че имаме подобряване и на самата работа на сърцето. Крайният резултат е по-добро качество на живот и по-малко хоспитализации за пациентите със сърдечна недостатъчност, конкретно.
– Сърдечната недостатъчност се причинява от сънната апнея или обратното?

– В медицината щеше да е много хубаво, ако имахме черно и бяло. За жалост, не е така. Тоест, малко трудно можем да кажем кой е първоизточникът на проблема – дали едно или друго. Истината е, че двете заболявания взаимно се потенцират.

От една страна, сънната апнея може сама по себе си да предизвика сърдечносъдови нарушения, като труден контрол на артериалното налягане и аритмия, и оттам да бъде причина за развитието на сърдечна недостатъчност. От друга страна, сърдечната недостатъчност също може да бъде причина за развитието на сънна апнея. Затова и посочих, че връзката между двете заболявания е взаимна. 

Ние в конкретния случай доказахме с изследванията си, че има такава зависимост и че при пациентите със сърдечна недостатъчност е все по-честа проявата на сънна апнея. Но първоизточникът е по-скоро трудно да се определи – кое е първото, яйцето или кокошката?

и във Фейсбук/media/source/202305/1683279737_str_12_21_2.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Петър Калайджиев

– С каква тежест сънната апнея повлиява състоянието на пациенти с хронична недостатъчност?

– Пациентите със сънна апнея и сърдечна недостатъчност имат по-чести хоспитализации. Самата дневна сънливост, която е съпътстващо състояние на пациентите със сънна апнея, влошава качеството им на живот. Така че повлияването на едното и на другото заболяване води до подобряване на състоянието им.

– Какви са начините за повлияването на сърдечната недостатъчност при пациенти, страдащи и от сънна апнея?

– На първо място, трябва да се проведе изследване за сънна апнея, при което в миналото се използваше повече методът на полисомнографията и спането в тиха стая. Този метод, първо, е много високоспециализирано и труднодостъпно изследване

Второ, пациентът се изважда от собствения комфорт на домашната обстановка и трябва да спи в една затворена стая, с множество апарати, прикачени към него. През последните години има значителен напредък в това отношение. 

Сега в практиката ни разполагаме с тъй нареченото холтерно изследване за сънна апнея благодарение на полисомнографа, който може да бъде използван в домашни условия. Именно с такъв апарат сме провели нашите клинични изследвания при тези пациенти. Той е достатъчно сигурен, за да ни даде диагноза, включително и да уточним формата на сънна апнея – дали е обструктивна или централна.

Ако се докаже, че се касае за обструктивна форма, която е доста по-често срещана при нашия контингент пациенти, оттам нататък терапията е с добавяне на CPAP апарат по време на сън. Пациентът спи нощно време с него, за да се поддържат отворени въздухоносните пътища, да се предотврати появата на спиране на дишането по време на сън и впоследствие – на всички негативни ефекти от това. Тоест, на пациентите със сърдечна недостатъчност и обструктивна форма на сънната апнея ние препоръчваме такъв тип терапия. 

За жалост, при централната сънна апнея все още няма утвърден добър метод, който да може да я повлияе, а оттам и състоянието на пациентите със сърдечносъдови заболявания с тази форма на нарушения в съня. При хората с централна сънна апнея например може да се прилага и адаптивна сервовентилация. Но при тези, които страдат и от сърдечна недостатъчност, всъщност методът показва увеличаване на инцидентите и на смъртността от сърдечносъдов произход. Така че практически не се използва при нашите пациенти. Контролът на централната форма там, където мозъкът не дава сигнал на пациента да вдиша, остава неразрешен на този етап.

– Извън темата за сънната апнея, кои съвременни методи в момента прилагате и са ефективни по отношение лечението на сърдечната недостатъчност?

– В последното десетилетие сърдечната недостатъчност е едно от заболяванията, които засягат огромен процент от пациентите със сърдечносъдови заболявания. 

Забелязва се бум на изследванията и въобще на методологиите по отношение на фармацевтичното й повлияване, тоест, с хапчета, и с дивайси – устройства, които да подобрят работата на сърцето. И в две насоки има голям прогрес. В момента всъщност едно от лекарствата, което беше тествано за захарен диабет, показа много добри ползи при пациенти със сърдечна недостатъчност и влезе в нашите терапевтични алгоритми. Това са съвсем нов клас медикаменти от последните две години, които влизат със силна заявка при терапията на пациенти със сърдечна недостатъчност. 

Добра новина е и това, че от февруари месец се реинбурсират по Здравна каса, така че ние, кардиолозите, можем да ги използваме спокойно. По отношение на другия съвременен метод в терапията – устройствата, които синхронизират работата на сърцето, те все още не са толкова лесно достъпни за всички, а само за определена група пациенти – имат доста по-тесни индикации. Но те също дават сравнително добър ефект. Ние, кардиолозите, винаги, когато се касае за пациент със сърдечна недостатъчност, използваме термина качество на живота, тъй като заболяването е хронично. 

Тоест, целта ни е да намалим хоспитализациите и престоя им в болница. Така че всички тези неща, за които говорихме досега, са с оглед подобряване качеството на живот при пациентите със сърдечна недостатъчност. И да, през последните няколко години има сериозен бум в терапията, като и в момента текат редица проучвания с нови молекули по отношение на фармакологичното повлияване на сърдечната недостатъчност. Очакваме и съвсем нови лекарства да бъдат представени, достъпни за нашите пациенти.

– Сигурно следите темата за приложението на стволовите клетки за възстановяване на сърдечния мускул. Има ли според вас такива обнадеждаващи изследвания?

– В кардиологията, честно казано, темата беше изоставена преди доста години. В смисъл, имаше голям бум и се възлагаха огромни надежди на метода. 

Много пациенти бяха тествани, но поне от 5-6 години, тъй като проучванията не доказаха полза, практически не се използват и не се тестват. Така че стволовите клетки остават все още за терапия на онкологичните заболявания в хематологията, но за възстановяване на сърцето са по-скоро в сферата на научната фантастика – не се използват и въобще няма и клинични проучвания в момента, които да се провеждат.

– Какви са вашите наблюдения, кои са основните фактори, които повлияват развитието на сърдечна недостатъчност у нас?

– Съпътстващите заболявания са много важна част за пациент със сърдечна недостатъчност, тъй като тя винаги е вследствие на някакъв друг проблем. Например от неконтролирана артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, инфекциозни заболявания, захарен диабет, хроничната обструктивна бронхиална болест, исхемичен инсулт, който е често съпътстващ нашите пациенти, тоест, неврологичните нарушения.

Но какъвто и да е първоизточникът, всяко следващо хронично заболяване, което се добавя към картинката на сърдечната недостатъчност, води до влошаване на прогнозата и качеството на живот на нашия пациент. Така че проследяването и профилактиката на тези хронични заболявания и по-скоро, първичната профилактика, тоест недопускане на развитието им, е есенциална част от менажирането на един пациент със сърдечна недостатъчност.

Тъй като, както една най-обикновена настинка, така и вирусна инфекция – това го видяхме и по време на епидемията с ковид-19, може да бъде причина за декомпенсация на сърдечната недостатъчност и оттам вече рискът от лош изход е много, много висок. 

Така че при пациенти със сърдечна недостатъчност профилактиката на останалите хронични заболявания и по-скоро стриктният контрол от страна на личния лекар и амбулаторния кардиолог са много важна част, която не бива да бъде пропускана.

и във Фейсбук/media/source/202305/1683279736_12_02.jpg“ title=“undefined“>

– Когато говорим да добър контрол на високото кръвно налягане, има доста пациенти с резистентна хипертония. При тях намира ли съвременната медицина решения, за да се елиминира като рисков фактор за увреждане на сърцето?

– Имаме подходи към пациенти с резистентна хипертония. Винаги при тях е хубаво да бъде уточнено първо дали не се касае за някакво вторично заболяване, тоест, нещо, което да предизвиква тази резистентност на артериалната хипертония 

И тук колаборацията с нефролог и с ендокринолог трябва да бъде на високо ниво, тъй като често ендокринологични проблеми и бъбречни нарушения се крият в основата на резистентната хипертония. Разбира се, това не е задължително условие, но трябва да бъде изключено при тези пациенти. Оттам нататък имаме сравнително добри медикаменти, които могат да повлияят дори и най-резистентната хипертония. 

Контролът на високото кръвно налягане трябва да е с висок приоритет, колкото и да е труден. Тоест, медикаментозно има възможност да се действа дори и да не достигнем таргетните стойности от 120 на 80 артериално налягане. Всъщност пациентите с резистентна хипертония ние също съветваме да се тестват за сънна апнея като възможна причина за развитието й.

Говорейки за връзката на сънната апнея с трудния контрол на артериалното налягане, има много данни за позитивния ефект на СРАР апаратите при такива пациенти. Освен че повлияват много добре стойностите на артериалното налягане, имат позитивен ефект и върху наднорменото тегло. Отпадането на стресовите хормони на катехоламините и на симпатиковата нервна активност дава възможност да се засили метаболизмът. И пациентите, скоро след започване на терапията, се чувстват доста по-добре. Кръвното и пулсът се нормализират, килограмите спадат. 

При нашите пациенти със сърдечна недостатъчност това е по-бавно като процес, отнема доста време, тъй като колкото повече неща се натрупват, толкова по-трудни стават и за лечение. Но при пациенти без проява на сърдечни заболявания нещата се случват в доста по-бърз порядък.

Така че по отношение на артериалната хипертония има значителни ползи от използването на терапията за сънна апнея при тези, които са подходящи, разбира се. Всъщност целта на нашето изследване беше първо, да докажем, че съпътстващото заболяване сънна апнея при пациенти със сърдечна недостатъчност е много по-често срещано, отколкото при обикновената популация, и че при хора с обструктивна форма има още един допълнителен терапевтичен метод – със СРАР апарати, освен лечението за сърдечна недостатъчност, който може да повлияе и повлиява позитивно тези пациенти, подобрявайки общото им състояние.

Какво трябва да знаем за болестното спиране на дишането по време на спане?

Централната сънна апнея е нарушение на съня, при което дишането спира през нощта или дихателната активност значително намалява, обикновено за 10 до 30 секунди. Пристъпите се появяват на редовни интервали или цикли. В някои случаи спирането на дишането по време на пристъпите на сънната апнея ритмично нараства и спада. 

Тази патология е известна като дишане на Чейн-Стокс. При сърдечна недостатъчност този модел на дишане се причинява от необичайни мозъчни сигнали. Тези пациенти често изпитват забавяне на кръвообращението, което нарушава способността на тялото бързо да открива промени в съдържанието на газове (кислород и въглероден диоксид) в кръвта.

В резултат на това е по-малко вероятно мозъкът да изпраща сигнали за дишане към дихателните мускули в гърдите и диафрагмата или изобщо да не ги изпраща. Този модел на нарушение на съня се различава от модела, наблюдаван при обструктивната сънна апнея, който се причинява от временно спиране на дишането поради частична обструкция на нормалния въздушен поток в горните дихателни пътища, обикновено в резултат на хъркане.

 Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ