33.8 C
София
петък, юли 19, 2024

Д-р Радослав Тошков: С кръвен тест можем да измерим биологичната възраст

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Каква е реалната ни биологична възраст? Често тя не отговаря на реалните ни години, дори напротив – по-голяма е от тях. Медицината напредва по отношение забавянето на стареенето на организма. Повече по темата разказа д-р Радослав Тошков.

Визитка

♦ Д-р Радослав Тошков е доктор по образование и специалист по функционална медицина с повече от 25 години опит в алтернативните методики на диагностика и терапия.

Лекува пациентите си чрез различни холистични методи на детоксикация и диагностицира с точност заболявания, които още не са се проявили в човешкото тяло.

♦ През 1997 г. завършва Медицинския университет-София. За кратък период от време има възможността да стажува в клиники по вътрешни болести, кардиология и психиатрия. Паралелно с клиничната си работа започва да развива интересите си в холистичната медицина, като ирисовата диагностика и фитотерапията.

♦ През 1998 г. започва частна практика като холистичен лекар. Следват години на десетки специализации и обучения в различни области на холистичната и впоследствие – на функционалната медицина.

Проверка по рама

♦ През 2005 г. основава “Детокс Център”, който се превръща в институция на иновативната и функционална медицина

– Д-р Тошков, по какво се различава хронологичното стареене от биологичната възраст?

– Хронологичната възраст се измерва с времето, изминало от вашето раждане до конкретна дата. Това е възрастта ви по отношение на години, месеци, дни и т.н. и основният начин, по който хората определят възрастта си.

Същият вид възраст е и основен рисков фактор за хронични заболявания, смъртност и всякакви увреждания на телесните функции, свързани с психичното здраве, когнитивната функция, измененията на паметта и цялостния процес на остаряване.

За разлика от хронологичната възраст, биологичната  е мярка за това как процесът на биологично стареене е повлиял на тялото ви към момента. Може да се определи от гледна точка на това, което изследователите наричат индекси на крехкост – в кои области тялото ви работи по-слабо днес, отколкото миналата година или преди десетилетие? Имате ли по-къса работна памет или нарушена памет? По-малко чувствителни ли сте към инсулин? Имате ли по-нисък белодробен капацитет, каква е физическата ви издръжливост? Ето такива са въпросите, чиито отговори определят вашата биологична възраст.

– Приемаме остаряването с мъдростта на живота, който има начало и край. По същия начин ли трябва да е отношението ни и към биологичната възраст?

Магазин за Акумулатори

– Вълнуващото при този поглед върху здравето е, че за разлика от вашата хронологична възраст, за която не можете да направите много, освен да приемете старостта и мъдростта, идваща с нея, можете да промените биологичната си възраст със свързаните със здравето решения, които вземате в ежедневието си.

Нещо повече, учените са установили, че биологичната възраст спрямо хронологичната е по-добър индикатор за здравословното състояние или прогнозната продължителност на живот, в който не боледувате в напреднала възраст. Това е добра новина за повечето от нас, защото по-голямата част от хората предпочитат да живеят по-здравословно, отколкото по-дълго.

Също така биологичната възраст може да помогне да видите дали ви предстои дълголетие 

Оказва се, че хронологичната възраст или на колко години сте на базата на течението на времето, е лош показател за здравето и дори след определена възраст – лош показател за оцеляване или смъртност.

Това е особено вярно, когато даден човек наближава един век живот. Идеята, че сте „една година по-близо до смъртта“, става все по-малко вярна с напредването на възрастта, особено с всеки рожден ден, който имате, след като сте навършили 90. Връзката между вашата хронологична възраст и смъртността дори е почти нулева, когато навършите своите 100. А това си е сериозна възраст, пожелавам ви да я достигнете.

и във Фейсбук/media/source/202310/1696930647_str_32_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Радослав Тошков

– Каква е основната идея, която стои зад биологичното стареене?

– Основната идея зад биологичното стареене е, че то настъпва, докато постепенно натрупвате увреждане на различни клетки и тъкани в тялото. Известна също като физиологична или функционална възраст, биологичната възраст се различава от хронологичната възраст, тъй като отчита редица фактори, различни от това в кой ден сте се родили.

Погледнато през тази призма, концепцията за биологична възраст и биологично стареене е може би „по-правилна“. Това е така, защото при нейното изчисляване се вземат предвид важни биологични и физиологични фактори на развитие, вместо да се акцентира само върху изминалото време от раждането като универсална величина на измерване.

Някои от тези фактори включват: хронологична възраст; генетика (например колко бързо се активира антиоксидантната защита на тялото, как работи имунитетът, процеси като метилация и други). В този смисъл важни са и начин на живот – навици, работа, сън, спорт, отношения, стрес, храненето – съдържание, честота, разнообразие, дефицит на микроелементи, осигуряване на течности, прием на лекарства, заболявания и други състояния – наследствени, автоимунни, хронични, онкологични и др.

Използвайки тези насоки, заедно с различни математически модели, медицинските специалисти могат да разберат каква е възрастта на вашето тяло. И въпреки че хронологичната възраст е фактор в този списък, може да не се покаже същата биологична възраст като хронологичната възраст.

– Променило ли се е през последните години разбирането за това как остаряваме?

– Възходът на епигенетиката (сложна област на изследване, която разглежда и анализира специфични промени в генната активност) и идентифицирането на биологичната възраст са разглеждани от някои специалисти като свещения граал при разбирането как остаряваме. 

„Преди години предполагахме, че геномът, цялата ни ДНК библиотека, не се променя през живота на човек. Това е доказано като грешно – може да бъде променено от околната среда“, споделя Илейн Чин, доктор по медицина, основател и главен медицински директор в Executive Health Centre.

Сега учените са идентифицирали биомаркери (химични промени) в ДНК на човека, които съответстват на остаряването. Тези промени могат да помогнат да се предскаже колко добре ще остареете, колко дълго ще живеете и дали имате повишен риск от хронично заболяване.

– Може ли и как всеки от нас да си измери биологичната възраст?

– За измерването на биологичната възраст използваме специален кръвен тест, известен като MethylAge. С него оценяваме нивото на ДНК метилация (хидроксиметилация 5hmC) в организма, което корелира с биологичната възраст на всеки човек. Натрупването на 5hmC в остарели клетки може да бъде резултат от неефективно активно деметилиране поради променена активност на ТЕТ и намалено пасивно деметилиране поради по-бавна пролиферация. Това се посочва в проучване, публикувано в Future Medicine през февруари 2020 г.

Нивата на хидроксиметилация (5hmC) са маркер за биологичната възраст и процесите на остаряване, реципрочно предпоставките за отключване на редица заболявания.

Възползвайки се от този тест, може да установите на каква биологична възраст сте, какви са рисковете за развитие на когнитивни увреждания, ментални заболявания, болест на Алцхаймер и др. Новите изследвания свързват хидроксиметилацията с възникването на злокачествените заболявания.

В действителност различните масивни тумори и левкемията показват силно намалени нива на 5hmC. Поради тази и други причини хидроксиметилацията става все по-значим фактор за оценка на биологичното остаряване, а в настоящия контекст – и на биологичната възраст.

– Ако след провеждането на теста установите значими различия между хронологичната и биологичната възраст, с какви методи разполагате за въздействие на процеса?

– Антиейджинг практиката ми е насочена към цялостна експертиза на ефективността на физиологичните процеси, оценка на биологичната възраст на пациента, неговата генетиката, детоксикация, дефицити на есенциални нутриенти, оксидация и хормонален статус.

Това ми дава отправна точка за регулиране на възрастовите промени, при това чрез използване изцяло на естествени подходи, като специализирани хранителни добавки и биоидентични хормони. Силата на функционалната медицина, която е в основата на диагностичните и терапевтични принципи в нашия център, ни дава възможност да постигаме цялостно възстановяване на организма.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ