1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

МЪЛНИЯ: 12 задържани за трафик на оръжия за Русия, които са трафиканите?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

12 души са задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз.
„В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба. Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки“, обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките.

Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив. Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, след това – транспортирани до София и оттам – до Руската федерация. Оборотът бил за над 4 млн. лв.
Оръжията не са били за редовната руска армия, а за спецчастите, които воюват на територията на Украйна. „Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като „Вагнер““, добави Пламен Тончев. На петима от задържаните вече са повдигнати обвинения.

Материалът МЪЛНИЯ: 12 задържани за трафик на оръжия за Русия, които са трафиканите? е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ