12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Дефолтът на САЩ ще вдигне долара и ще намали цените на храните

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Валерий Емелянов, експерт по фондовия пазар в BCS World of Investments, каза пред „Российская газета“ за възможните последици от американския фалит:
– Ситуацията е необичайна за други страни, но обичайна за Америка: Фед има пари в частни банки, но те нямат право да отпускат заеми на Министерството на финансите без подписа на Конгреса, който е затънал в междупартийна борба.

Каква е вероятността от неизпълнение

Сега говорим за това, че неизпълнението – ако се случи – ще бъде техническо. Жителите на Съединените щати няма да трябва да преминават през кошмара, който очакваше руснаците през 1998 г. Но така или иначе ще има последствия.
Вероятността от неизпълнение се оценява чрез цените на суапа по подразбиране (това е нещо като застраховка за притежателите на държавни облигации). Сега те са на исторически върхове. Големите рейтингови агенции залагат около 10%, че ще има неизпълнение (срещу обичайните проценти от по-малко от 0,5%).

Какво ще се случи с валутата

Първата реакция при неизпълнение винаги е свързана с финансовите пазари. Те носят тежестта на последствията. И те могат да бъдат много противоречиви: първата реакция – в една посока, след това – завой назад.
Инвеститорите ще продават американски облигации и акции, предимно банки, очаквайки кредитна парализа в страната. Големият обем покупки на долари в брой ще доведе до рязко повишаване на курса му спрямо еврото и други силни валути.

Проверка по рама

В първите дни след неизпълнението всички други парични единици, включително рублата, могат рязко да паднат в цената. За руснаците това означава ново покачване на курса на долара, еврото и юана, но преди всичко на долара.
Какво ще стане със златото

Един от малкото активи, които могат да растат по-бързо от долара при такива условия, е златото. Изкупуването на благородни метали е защитна реакция на тези инвеститори, които не искат да влязат в пари.

Но, както при скока на долара, това ще бъде краткосрочна първа реакция. След няколко дни, най-много седмици, инвеститорите ще започнат да продават както долара, така и златото, за да вземат печалби след паниката.

Общ съвет за тези, които се страхуват за спестяванията си: ако нямате нито валута, нито злато, тогава не трябва да ги купувате само заради този скок. Може да нямате време да продадете на висока цена, когато всичко полети обратно надолу.
Какво ще стане с петрола

Стоките зависят от долара (курсът спрямо други силни валути). Следователно в първите дни може да има силен срив в цените на петрола, металите и пшеницата.

Но дори и тук ефектът вероятно ще бъде краткотраен. В световен мащаб неизпълнението на задълженията на САЩ подкопава доверието в доларовите активи, особено в държавния дълг на Министерството на финансите на САЩ. И играе в полза на отслабването на местната валута.

Магазин за Акумулатори

Разумно е да имате предвид, че стоковите пазари могат да се справят много по-добре от фондовия пазар. Дори и да има ужас в новините и световните индекси да паднат рязко, средно експортните цени може да се променят малко.
Как ще се отрази на икономиката

САЩ вероятно ще влязат в рецесия. Свиването на обема на отпуснатите заеми и потока на държавните разходи, дори и да продължи няколко дни, може да спре нарастването на БВП на САЩ.

По веригата това ще доведе до забавяне в други големи центрове на производство, включително в Европа и Китай. И след тях Русия също ще усети спада на икономическата активност: по-малко търговия, по-малко доходи.

Но всичко е в долари, евро и юани. В рубли доходите на държавата и населението се регулират от вътрешните закони, включително политиката на Централната банка и възможността на Министерството на финансите да взема заеми от местни банки.
Какво ще стане с цените

Повечето от плащанията, които руснаците получават (заплати, пенсии, надбавки), са фиксирани. Доходите от бизнеса и бонусите на служителите в частния сектор може да намалеят, но средно за страната намаления практически няма.

Затова гражданите са по-загрижени за това как ще расте инфлацията, най-вече тази на храните. Колкото и да е странно, ако глобалната криза се задълбочи, базовите цени може дори да се понижат. Това е нормална реакция при спад в търсенето.

Опитът от предишни външни шокове показва, че може да има скокове на цените, но те се отнасят предимно за 100% внос или ексклузивна номенклатура: лекарства, оборудване, маркови стоки.

Възможно ли е да се правят пари от това

Дефолтът на САЩ, като всеки провал в световната икономика, малко хора се възползват. Възможно е най-бедните страни с нисък кредитен рейтинг да бъдат най-силно засегнати. Може да започне парад на пълноценни дефолти.

Русия е изолирана от външните пазари и няма големи дългове в чуждестранна валута. От друга страна, това не е най-добрият период за руската икономика да се сблъска с нови проблеми, например с кризата в съседите на ОНД.

По отношение на личните финанси е разумно да се запасите със спестявания поне за няколко месеца. Ако имате достатъчно пари за повече, можете да ги инвестирате в сигурни облигации или да ги спестите, за да купите сини чипове, когато паднат на фона на обща паника.

Такива събития се случват на всеки няколко години. И като правило тези, които са успели да купят евтини акции в големи компании след кризата, получават увеличение в пъти повече от тези, които са инвестирали в спокойни времена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ