България

Демокрацията ни отне Караянчева – няма да е депутат

Игра на Богове -Възходът на падението
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Прочутият лаф „Демокрацията ни отне…“ вече има нова разновидност. Тя ни отне Цвета Караянчева. Вотът на 11 юли и мандатната рулетка направиха така, че председателката на парламента при последното управление на ГЕРБ няма да е депутат в следващото Народно събрание. Тя водеше листата на ГЕРБ – СДС в родния Кърджали.

ЦИК все още не е обявила резултатите и кой откъде става депутат, но се знае, че ДПС взема 4 мандата от родопския град. Макар листата на ГЕРБ – СДС да изпревари с около 2000 гласа конкурентната на ИТН, разпределението отрежда петия мандат именно за ИТН. Караянчева не фигурираше в листа в друг град.

Загубата за ГЕРБ би трябвало да е огромна. Караянчева бе депутат общо в 5 парламента. Но партийният лидер Борисов бързо я прежали. „Голяма работа! Ще има и други избори!“, каза той днес на брифинг, в който коментираше следизборната ситуация.Кърджалийската прима бе централен персонаж в разпространените телефонни разговори на Борисов миналата година. На тях се чуваше как той я назовава с грозни епитети. После многократно я разцелува. Каза, че има най-топло отношение към нея, а тя отвърна, че му вярва.

ПРЕФЕРЕНЦИИ

Кандидат-депутатските листи бяха поразместени от преференциите. Звездата в този жанр – футболният съдия от Симитли Стефан Апостолов (син на кмета Апостол Апостолов), отново е шампион – с 6275 лични предпочитания прескача от последното място на избираемото второ в листата на Благоевград. Апостолов по традиция се кандидатира от последното място и после става депутат. В София-област бившият депутат Валентин Милушев измества Николина Ангелкова, но се очаква и двамата да станат депутати. Напористият кадър Георг Георгиев може и да се размине с парламента, тъй в подреждането го измести Христина Георгиева.

Проверка по рама

При БСП най-значим е пробивът на кмета на Стражица Румен Павлов. От шести във великотърновската листа той става втори, от там и депутат.

Доста размествания има в „Демократична България“ (ДБ). Инфлуенсърката Елисавета Белобрадова прави лъвски скок: от десета – втора. Тя получава мандат, както и варненката Стела Николова, класирала се веднага след лидера на листата Стоян Михалев. Д-р Таня Андреева, прочула се с битката за създаване на Детска болница, пренарежда листата в 24 МИР в София – и също ще бъде народен представител.

При ДПС и ИТН преференциите не са почит. Въпреки това самоковецът Александър Методиев – Бат Сали, е оглавил листата на ДПС в София – област след преброяването на гласовете.

МАНДАТИ

Най-вероятно при окончателното изчисление на мандатите ИТН ще разполага с 65 народни представители. Въпреки почти равните сили в процентно отношение с първата сила, ГЕРБ се очаква да има 63. БСП и ДБ ще са съответно с по 36 и 34. 29 ще са представителите на ДПС, а 13 на „Изправи се! Мутри вън!“. Това значи, че т.нар, протестни формации (ИТН, ДБ и „Изправи се! Мутри вън“) биха имали общо 112 депутати (с оглед на разногласията им, тази сметка е просто теоретична).“

https://www.segabg.com

Коментари

Коментара

loading…
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button