2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Депутатите изтрещяха: Куцо и сакато става охранител, вече и с основно образование

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Законопроект на Министерството на вътрешните работи планира рязко занижаване на критериите за извършване на частна охранителна дейност. Промените в закона са публикувани за обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.
Отпада изискването служителите на частните охранителни фирми да имат завършено поне средно образование. „Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование – „средно“, е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност“, пише в мотивите.

Освен това се премахва изискването трудовото възнаграждение на частните охранители да е основно. „При охраната на заведения и дискотеки често заведенията работят само през определени дни и охранителите имат и други основни правоотношения, това им се явява като допълнително трудово правоотношение. Същото се отнася и за сезонните обекти или временни такива, както и при охраната на мероприятия. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор“, твърдят авторите на законопроекта.
Друга знакова промяна е, че възложителите по договор за лична охрана ще могат да бъдат не само физически, но и юридически лица. На практика, това ще даде възможност частна фирма да наеме и плати охраната на физическо лице, без това да бъде известно. От МВР мотивират промяната с това, че заплашеният човек може да няма финансовата възможност да плаща за гардове.

Промените дават право на частните охранителни фирми да използват подизпълнители при осъществяване на дейността си по договорите за охрана. Подобни изменения опитаха да прокарат депутатите още през 2021 г. „Сега“ тогава писа, че вече има практика да се ползват подизпълнители, въпреки че това не е позволено от закона.
В края на 2019 г. фирмата „Боду“ ООД печели договор с НЕК за денонощна въоръжена охрана на стените на язовирите „Розов кладенец“, „Овчи кладенец“, „Ковачево“, „Скалица“, както и на дюкер „Ковачево“. Той е на стойност 4 678 524 лв. без ДДС и е за срок от 4 години. При тази обществена поръчка отново има деклариран подизпълнител за охранителните дейности – дружеството „Голдън секоюрити“ ЕООД. 

Проверка по рама

Материалът Депутатите изтрещяха: Куцо и сакато става охранител, вече и с основно образование е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ