8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Диабет се развива от колбаси и алкохол, а не от сладко?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки всеобщото схващане, диабетът и сладкото не са свързани, уверяват специалисти. И допълват, че, да, има някаква съвсем незначителна и несъществена връзка, но тя е далеч по-безобидна, отколкото например взаимовръзката между диабета и колбасите.
Те припомнят, че при диабет тип 1 клетките на задстомашната жлеза, изработващи инсулин, загиват, което води до абсолютен дефицит на този важен хормон. Но това не е пряко свързано с употребата на сладко.

Т.е., човек може и въобще да не близва сладко и пак да развие болестта. 

По отношение на диабет тип 2 има косвена връзка със сладкото, уточняват специалисти. Просто, защото един от тригерите, отключващи този вид диабет, е затлъстяването.
С други думи, прекаляването със сладкиши от тази гледна точка може да се приеме за провокиращ фактор. Наред с прекаляването с тестеното, защото и то е пряк път към наднормено тегло.

Такава опосредствена (непряка) връзка с диабета може да се проследи и с колбасите или бекона, а също и със спиртните напитки.
Изводът: любителите на колбаси и бекон, както и привържениците на всякаква мазна храна и алкохол, могат да си докарат диабет тип 2, тъй като всички тези продукти, в т.ч. и прекаляването със сладко, допринасят за затлъстяване, обясняват експертите. 

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ