32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Лекар: Тези 3 вида олио са най-полезни за пържене, ще останете изненадани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Онкологът споделя, че най-безопасният начин за пържене е да се готви без използване на масло – например на готвене във фурна или на скара. Що се отнася до използването на растителни масла, експертът предупреждава, че не всички масла, дори и най-полезните, са подходящи за пържене на храна.

Учени направиха откритие за олиото, което ще ви изненада

„При високи температури много здравословни растителни масла се превръщат във вредни трансмазнини, които са опасни, защото тялото ни не е в състояние да ги разгради и усвои. Следователно те се натрупват и стават източник на заболявания: онкологични, сърдечно-съдови, възпалителни, ендокринни и т.н.“, казва д-р Илин.

Онкологът уточнява, че безопасните за пържене масла са тези, които не димят или димят дълго време при нагряване. Колкото по-висока е степента на началото на опушването на маслото, толкова по-добре. 

„Рафинираното слънчогледово масло започва да пуши едва при 232°C, което означава, че е напълно безвредно при пържене“, дава пример д-р Илин.

Лекар: Тези два вида олио увеличават риска от деменция

Проверка по рама

Лекарят обяснява, че в момента, в който нагорещеното масло започне да пуши, мастните киселини в него се превръщат в опасни за организма трансмазнини. Онкологът предупреждава, че полезните студено пресовани растителни масла започват да пушат бързо при нагряване – не можете да пържите върху тях. Това се отнася и за зехтина. 

Обобщавайки, Илин посочи трите най-подходящи и безопасни масла за пържене – това са висококачествено гхи, масло, рафинирано кокосово масло и рафинирано слънчогледово масло.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ