26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Диетолог обясни как да готвим здравословно с картофи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ястията от картофи са много популярни, но много методи за готвене ги правят висококалорични и твърде мазни, което е вредно за организма. Как да готвим картофи здравословно, разказа диетологът Ирина Лизун.

Сами по себе си картофите не са вреден продукт, но е по-добре да избягвате някои ястия с тях, казва специалистът за интервю в радио Sputnik. Според диетолога, обикновените картофени рецепти дават храни с висок гликемичен индекс.

 

Това се дължи на преобразуването картофеното нишесте под въздействието на много високи температури и смилане. Честата консумация на такива ястия допринася за повишаване на нивата на глюкозата в кръвта и интензивно отлагане на мазнини – особено след като те са допълнително натоварени с калории по време на готвене.
 

„Най-висококалоричното ястие от картофи се получава след пържене. Пържени картофи са най-лошият вариант „, каза диетологът.
 
10 грешки, които правим в кухнята

Класическото картофено пюре също може да е опасно. Ястието има висок гликемичен индекс, а обикновено добавеното масло го прави по-питателно.

Проверка по рама

Най-полезни диетологът счита , че са младите картофи, печени и изядени с кожата. Медикът обясни, че кората и слоят отдолу съдържат редица антиоксиданти./ и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ