26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Добра вест: Борис Бонев се проваля за шеф на СОС!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Васил Терзиев вече положи клетва и встъпи като кмет на София. С тайно гласуване трябва да бъде избран и председател на Столичния общински съвет, но това няма да стане лесно, след като нито една от седемте групи в съвета няма необходимите 31 гласа мнозинство. Според предварителните изявления на шестте партии претендентът от ППДБ и “Спаси София” – розовия Борис Бонев, няма да получи подкрепа?!

61-членният СОС се разпределя така – ПП-ДБ-СС има 23 съветници, ГЕРБ-СДС – 14, БСП – 9, “Възраждане” – 8, по трима са от „Синя София” и ИТН и един от ВМРО – Карлос Контрера.

Самият Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, който бе номиниран за този пост още през лятото и се изживяваше като фаворит, призна, че на тържествената сесия няма да бъде избран председател на СОС. Бонев тропна с краче, че категорично не желае сглобката в ГЕРБ в парламента да се повтори и в София и заплаши, че ако се стигне до такова съглашателство, ще отцепи своите петима съветници от „Спаси София” от групата на победителите на местните избори.

“Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем”, каза загубилият предизборната си надменност Борис Бонев.

Проверка по рама

Според него неработещ Общински съвет значително ще затрудни работата на Васил Терзиев като кмет и на районните кметове. Той обвини останалите партии в СОС, че си играят партийни и политически театри, вместо да се избере някой и да се продължи с конкретната работа.

Съветници от БСП, ГЕРБ-СДС, ИТН, “Възраждане” и ВМРО потвърдиха пред “Труд news”, че Бонев ще бъде бламиран.

Същото ще се случи и на втората сесия в петък, когато Бонев отново ще бъде предложен и пак ще бъде отхвърлен, увериха от централата на шестте партии. Според съветници с опит от няколко мандата най-вероятно председател на СОС в крайна сметка ще стане представител на ГЕРБ. Не било изключено Георги Георгиев отново да се окаже начело на столичните общинари.

Според общинския съветник от “Синя София” Вили Лилков работа на ПП-ДБ – “Спаси София” е да осигурят управляващо мнозинство. Вариантите за това са два – или с ГЕРБ-СДС, или с БСП. Лилков, който има 4 мандата в СОС обаче каза, че плаващите мнозинства не са решение, тъй като с времето се превръщат в икономически мнозинства, които са “много опасни”.

След като нещата с избор на председател бъдат докарани до абсурд, има вероятност да бъде повторен вариантът в 48-ото НС „Вежди Рашидов”. Като най-възрастен депутат той стана компромисно председател на парламента. Според съветник от “Синя София” лобисти вече обикалят и агитират за 69-годишната инж. Грети Стефанова.

Материалът Добра вест: Борис Бонев се проваля за шеф на СОС! е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ