13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Доц. д-р Пенчо Генов, д.м.: Пушенето увеличава риска от рак на пикочния мехур

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Доц. д-р Пенчо Генов, д.м., е уролог в УМБАЛ и ДКЦ “Софиямед”, практикува и в гр. Русе. Д-р Генов извършва прегледи във всички области на урологията и андрологията с приоритети: увеличена простата (диагностика, лазерни и отворени оперативни интервенции); камъни в бъбреците; остри и хронични заболявания на пикочно-половата система; превенция и лечение на стерилитет при мъжете и еректилна дисфункция; преждевременна еякулация (консервативно и оперативно лечение) проблеми, свързани със свръхактивен пикочен мехур и уретрит (възпаление на лигавицата и стената на пикочния канал).

Доц. Пенчо Генов притежава редица квалификации: лапароскопски курс в Делхи (Индия) и Страсбург (Франция); сертификат за лазерни операции на камъни в бъбреците и простатата; сертификат за ехография на коремни органи. 

Член е на Българското урологично дружество. 

В това интервю ще коментираме предимствата и ефективността от модерните технологии, които все повече навлизат в лечението на урологичните и особено онко-урологичните заболявания. 

– Д-р Генов, модерните технологии все повече навлизат в урологията. Споделете кога обикновено ги прилагате?

– Да, модерните технологии навлизат в урологията, така както във всяка сфера на медицината. Затова не би било излишно да запознаем вашите читатели с последните най-съвременни методи за лечение на заболяванията, които имат епидемиологичен характер. 

Проверка по рама

Действително тези съвременни лечебни методи правят възможно лечението на редица патологии. Особено що се касае за онкологичните заболявания в урологията, както и за бъбречно-каменната болест в частта й за нейното оперативно лечение. 

-Т.е., онкологичните заболявания в урологията и бъбречно-каменната болест на този етап са подходящи за прилагане на модерните технологични методи – така ли?

– Да, може и така да се обобщи. Не е тайна, че онкологичните заболявания както в световен мащаб, така и в България зачестяват и все повече подмладяват, т.е., срещат се все по-често и при млади пациенти. И това им придава социална значимост, защото, ако допреди 10 години говорехме, че ракът на простатата трябва да се скринира и да се ходи редовно на преглед при уролог след определена възраст, вече свалихме тази граница на 45 години. Същото се отнася и за пикочния мехур. 

Поради интензивното тютюнопушене, особено у нас, то е един от основните рискови фактори за развитието на рак на пикочния мехур. Виждаме все повече млади пациенти след 30-40-годишна възраст с онкологични заболявания на пикочния мехур. Това неминуемо налага лечение, което да е максимално щадящо, с възможно най-големи функционални резултати. 

И да, бъбречнокаменната болест е сред онези заболявания, подлежащи на ефективно лечение с модерните лечебни методи. Веднага ще кажа, че и тук се забелязва много сериозно подмладяване. Основните причини за това са неправилният начин на живот, недоброто хранене и недостатъчният прием на течности, които са обусловени от забързаното ежедневие на всеки от нас.

Затова и при бъбречнокаменната болест се изисква да бъдем в максимална степен минимално-инвазивни и то с отлични резултати. И тук идва ролята и предназначението на съвременните методи на лечение, свързани с навлизането на най-високите технологии в урологията.      

Магазин за Акумулатори

– Посочете кои са тези най-съвременни модерни методи, както и техните основни характеристики.

– Роботизираната хирургия, както вече споменах, е най-модерният и ефективен метод при онкологичните заболявания. Но в случая, при пациенти с урологично-онкологични заболявания, прилагаме и лапароскопска, и роботизирана хирургия. А при бъбречнокаменна болест – най-съвременното миниинвазивно безкръвно лазерно лечение.

В тази връзка ще отбележа, че вече в урологията работим с най-съвременни модели лазери. Неминуемо през последните десетилетия ги прилагаме първо за онкологичните заболявания, защото те са доста по-социалнозначим и инвалидизиращ проблем, който може да доведе дори до смърт. Докато бъбречнокаменната болест, за щастие, не предполага фатални последици. 

и във Фейсбук/media/source/202303/1678789957_06_7_doc_d_r_penco_genov_dm_urolog.jpg“ title=“undefined“>

Доц. д-р Пенчо Генов

– Някои хора все още се плашат от операция, независимо колко модерна и щадяща е тя…

– Точно затова трябва да отправим послание към тези хора: те не трябва да се страхуват, че ще бъдат инвалидизирани след такива операции. У тях вероятно е останал споменът от факта, че в миналото операциите на онкологичните заболявания, без значение дали е бъбрек, пикочен мехур или простата, наистина водеха до сериозна степен на инвалидизиране след това на пациента. Основно заради отворените операции, заради голямата травма по време на тях, трудния възстановителен период, много усложнения от такива тежки отворени  инвалидизиращи интервенции. 

Запомнете! Това вече е в миналото. Сега говорим за изключително безкръвни методи. 

При лапароскопските методи се правят няколко (3-4) дупки с големина около сантиметър. Затова пациентът след такава операция оздравява изключително бързо. Освен това усложненията са минимални. А какво остава за последния писък на модата – роботизираната хирургия. 

– Какви са нейните предимства пред всички останали лечебни методи?

– Роботизираната хирургия навлезе през последните години и  аз имам щастието да се докосна до нея в болница „Софиямед”,  където извършваме последно поколение роботизирани операции. И това, което е хубаво да знаят пациентите, е, че роботизираната хирургия е последният писък и най-висш модерен метод на лечение. Той дава възможност на самите нас – урологичните хирурзи, да бъдем изключително прецизни. 

Ако лапароскопията беше един висш пилотаж в хирургията, който ни даваше възможност да бъдем минимално-инвазивни и ефективни, роботизираната хирургия е едно стъпало нагоре, където можем да бъдем още по-прецизни. Защото например, ръката на робота се движи в 180 градуса във всички посоки и ние можем да достигнем с робот-асистираната ръка или робот-асистираните операции до места, до които е било немислимо да се случи при лапароскопските операции, а  камо ли при т.нар. отворени интервенции. 

Така че наистина пациентите трябва да знаят следното:, да, може чисто финансово роботизираната хирургия да излиза малко по-скъпо като доплащане, защото, за съжаление, все още Здравната каса в България не поема изцяло тези операции. Винаги има елемент на доплащане, но моят съвет към болните, които могат да си го позволят, е да е се замислят и  да се възползват от този най-съвременен лечебен метод. 

Няма  онкологично заболяване, освен някои много редки случаи на напреднали тумори, което да не може да лекуваме безкръвно – лапароскопски или робот-асистирано. Така че, разбира се, освен общите призиви за профилактика, за ранно откриване на тумора, трябва да акцентираме на факта, че тези високотехнологични лечебни методи, които посочих, са изключително щадящи и на много високо ниво. 

Пак казвам, аз в „Софиямед” можах да се докосна до това лечение и наистина е едно стъпало над всички останали. Повярвайте, ние вече имаме в ръцете си изключително мощно средство като робот-асистираната хирургия, която води до отлични резултати при онкологичните заболявания.

и във Фейсбук/media/source/202303/1678789958_06_7_centr_za_robotizirana_xirurgiya_v_umbal_sofiya_med.jpg“ title=“undefined“>

Център за роботизирана хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ 

– Д-р Генов, кажете и за приложението на лазерите в урологията?

– Удачно и полезно е да поговорим и за лазерите, които навлязоха в съвремието. Тук можем да споменем и доброкачествената простатна хиперплазия, защото лазерните операции са вече златен стандарт и там. Относно бъбречно-каменната болест и не само, ще кажа следното:  няма място в пикочо-отделителната система, като се започне от бъбрека, през пикочния мехур и се стигне до пикочния канал, където да не можем да достигнем по безкръвен начин. Т.е., по естествените отвори, през уретрата и пикочния канал. 

Имаме инструменти и съвременните лазери ни дават отлични възможности да достигнем до всяко едно място на пикочно-отделителната система и да проведем такова безкръвно лазерно лечение. Лазерите се усъвършенстват и ни дават още по-големи възможности да разбиваме все по-големи камъни с тези изключителни миниинвазивни методи. Няма разрези, няма рани, няма възстановяване след това. И това безспорно води отново до възможността ни да се справяме с много напреднали като големина камъни, усложнени камъни и т.н. 

Така че лазерите в урологията са изключително важно средство, което постоянно се развива и води до възможността ние да се справяме с все по-трудни, с по-голяма давност и големина камъни, в която и част да е от пикочо-отделителната система. И то с доста по-малко усложнения и по-бързо възстановяване. Защото, когато се разбие един камък с лазер, усложненията са минимални. 

– Значи не сме застинали на лазерите отпреди 10 години, а днешните са много по-прецизни?

– Абсолютно. Вашите читатели трябва да знаят, че лазерните операции, които прилагаме за простата, за камъни в пикочо-отделителната система, имат огромна разлика от ония, които се използваха преди 10 години. В момента са усъвършенствани, по-ефективни, т.е., всичко това води до отлични резултати

Жалкото е, че сега много от пациентите не желаят да се подложат на оперативно лечение. Те търпят болки, понякога много силни, опитвайки да ги лекуват с рекурентни техники. 

Но моето послание е да бъдат по-смели, да се доверят на съвременните методи. Твърдя, че те водят до отлични резултати. А в никакъв случай, дори един камък да не прави проблеми в пикочо-отделилтелната система, не е добре той да си стои там. Защото е чуждо тяло, дразни хронично бъбреците и цялата пикочо-отделителна система. И не се знае в кой момент могат да настъпят усложнения и силни болки. 

Не трябва да има страх, но все пак са налице пациенти, които, ако могат да избегнат или да отложат максимално във времето операция, с риск да поемат всички усложнения и т.н., биха го предпочели пред това да си решат проблема. Но за пореден път ще го кажа – със съвременните лазерни лечения това вече не е проблем. 

Като говорим за лазери, ще спомена друга група пациенти, които ги е страх от операция, са тези с увеличени простати. Има пациенти, които са с все още увеличена простата, с катетри, които се сменят всеки месец. 

Това е много дискомфортно, има лошо качество на живот, може да се стигне до усложнения, като бъбречна недостатъчност и т.н. А може просто да се направи една безкръвна лазерна операция на простатата, която е изключително елегантна, периодът на възстановяване е 2-3 дни.  

Друга група пациенти пък разчитат само на лекарства, въпреки че стават по 4-5-6 пъти през нощта по малка нужда. Слаба им е струята, мъчат се, напъват се да уринират, но така или иначе, не желаят да се подложат на операция заради страха от нея. Но отново към тях, понеже говорим за лазери, съвременните апарати за простатата толкова се усъвършенстваха, че ви уверявам: имали сме операции, които завършват без отделяне дори на една капка кръв и възстановяването общо взето е на 2-ри – 3-ти ден. А резултатът: прекрасна струя на уриниране и без абсолютно никакви усложнения. 

Моят призив към пациентите е (разбира се, в никакъв случаи не казвам, че трябва да се оперират за щяло и нещяло), когато имаме неуспех от консервативно лечение с медикаменти; когато са с постоянен катетър, просто не е допустимо при наличието на съвременните технологии такива хора да стоят, да търпят катетър, да нямат добро качество на живот и да не могат да уринират, да стават по няколко пъти през нощта. Не бива да си го причиняват. Категорично необосновано е.

За диагностиката 

„Диагностиката също е на абсолютно високотехнологично ниво вече. Говорим за навлизането на ядрено-магнитния резонанс в диагностиката и скрининга в карцинома на простатата. Това прави възможна дисекцията на туморни лезии в много ранен етап, което, разбира се, много улеснява нашата работа.

По-добрата диагностика ни улеснява да хванем всички тумори в ранен етап. Но не тя е причината за завишаването на заболеваемостта. Причината са всички тези външни, странични фактори, т.е. от заобикалящата ни среда и съвременен начин на живот. Именно те предразполагат към бум на тези туморни заболявания. Ако щете стресиращ начин на живот; храни, богати на консерванти; различни други канцерогенни вещества, които се използват в хранително-вкусовата промишленост, замърсеният въздух, който дишаме и т.н., и т.н, Неща, които са проблем и в световен мащаб”, обясни лекарят.

Яна БОЯДЖИЕВА       

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ