3.3 C
София
сряда, декември 6, 2023

ДОКОГА? Кашкавалените босове продължават с грабежа – ето как ни бъркат в джоба

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Производители на млечни продукти в картел с търговците ни цакат с цената на кашкавала и сиренето. Изкупната цена на млякото намалява, а цените им в магазините продължават да нарастват.
Както Новините Днес е писал нееднократно, зад картела стоят кашкавалените босове от триадата Димитър Зоров, Димитър Минев и Димитър Маджаров.

Изкупната цена на млякото е средно 0,87 лв. за литър, показват последните данни на Министерство на земеделието. Това е понижение с над 17 на сто спрямо изкупната цена на млякото миналата година по това време. Но поевтиняването на суровината не води до понижение на цените на млечните продукти.
Само в Новините Днес: Кашкаваленият бос Димитър Зоров яхна БМВ i7 за 250 бона, черпи бивши и настоящи шефове на ДФЗ в Гърция (СНИМКИ)

Цената на кашкавала на едро е достигнала 20,71 лв. за кг, което е с 5,4% увеличение за година. Ръстът на цената на дребно е над два пъти по-голям от увеличението на цената на едро. Средната цена на кашкавала в магазините е 25,12 лв. за кг, като за година поскъпването е с 12,2%, показват данни на Министерство на земеделието.

Подобна е ситуацията и при сиренето и прясното мляко. Въпреки понижението на изкупните цени на млякото, сиренето за година е поскъпнало с 7,4% до 17,54 лв. за кг. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 6,2% за година, а повишението на цените в магазините е два пъти по-голямо – с 12,5%, средно до 3,25 лв. за литър. Данните показват, че завишението на цените е по цялата верига – и при преработвателите на мляко и при търговците, но при търговците ръстът на цените е двойно по-голям.
Изкупната цена на млякото в България е малко под средната за страните от ЕС. У нас изкупната цена е около 42 евро за 100 кг, при 44 евро средно за държавите от ЕС. В 14 страни-членки на ЕС изкупната цена на млякото е по-висока отколкото при нас, а в останалите е по-ниска. Най-висока е изкупната цена на млякото в Кипър (64 евро за 100 кг), Малта (56 евро) и Гърция (52 евро). Най-ниска е изкупната цена в Латвия, Литва и Швеция – около 36-37 евро за 100 кг. Същевременно крайната цена на млякото в магазините в България е една от най-високите за страните от Европа.

Проверка по рама

Мафия! Млечните босове щавят народа в картел с хипермаркетите

Производителите вдигат цените на прясното мляко и млечните продукти, а същевременно намаляват производството. За периода от януари до август произведеното прясно мляко в страната е 43,1 хил. тона, при 46,5 хил. тона за същия период на миналата година и 52,9 хил. тона за първите осем месеца на 2021 г. Оказва се, че само за две години производството на прясно мляко е намаляло с над 18 на сто. Това обяснява и ръста на цените в магазините.
Подобна е ситуацията и при киселото мляко.

От януари до август са произведени 110,9 хил. тона кисело мляко, което е с 6,6% по-малко от производството за същия период на 2021 г.

Материалът ДОКОГА? Кашкавалените босове продължават с грабежа – ето как ни бъркат в джоба е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ