20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

ДРАМА в Novinite-Dnes.eu: Реджеп Ердоган спаси Българската църква от мазните ръчички на Вартоломей

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гръцкият патриарх на Фенер Вартоломей e скастрен жестоко от турския президента Реджеп Тайип Ердоган да спре да се бърка с мазните си ръчички в делата на Българската православна църква (БПЦ), научи ексклузивно Novinite-Dnes.eu от свой дипломатически източник.

Вартоломей се представя като пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

По повод избора на български патриарх наглият грък поискал да се намеси в избора на тримата претенденти, които да се борят за глава на Българската православна църква.

В четвъртък стана ясно, че това са Григорий Врачански – с 11 гласа, Гавриил Ловчански – с 9 гласа, и Даниил Видински – с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополити.

Проверка по рама

Изживяващият се като кукловод в църковните дела по цял свят Вартоломей имал свой претендент, когото възнамерявал да подкрепи офицално с лична визита точно преди избора. Това обаче стигнало до турския президент Ердоган, който привикал брадатия наглец и отсякъл, че с интригите си създава проблеми в отношенията между България и Турция, което не е добре за него.

Вартоломей си взел бележка и се отказал да фаворитизира определен митрополит за български патриарх, дори няма да присъства на избора и възкачването на светия патриаршески трон, доволен е дипломатът пред Novinite-Dnes.eu.

Вартоломей I е роден на 29 февруари 1940 година в село Зейтинликьой (на гръцки Агиос Теодорос) на остров Имброс, Турция с името Димитриос Архондонис. С турско гражданство той принадлежи към гръцкото етническо малцинство в Република Турция.

Вартоломей често е генератор на скандали – последният е отпреди ден, когато Турция отрече информацията, че Константинополският патриарх е участвал в конференцията за Украйна в Швейцария като лице с държавен статут.

Анкара също така поиска обяснение от организаторите на конференцията за присъствието на неговия подпис върху заключителната декларация, каза говорителят на турското външно министерство Онджу Кечели.

„Съобщения, че Гръцката (Константинополска) православна патриаршия е участвала в мирната среща на върха за Украйна, проведена в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., с държавен статут и че турският външен министър Хакан Фидан е провел официална среща с патриарх Вартоломей в кулоарите на срещата, не отговарят на действителността.

Магазин за Акумулатори

Ние поискахме обяснение от Швейцария и Украйна, като организатори, относно твърденията, че името на Гръцката православна патриаршия по-късно е добавено като страна, подписала съвместното комюнике след срещата на върха“, заяви в декларация говорителят на турското външно министерство.

Материалът ДРАМА в Novinite-Dnes.eu: Реджеп Ердоган спаси Българската църква от мазните ръчички на Вартоломей е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ