22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

Екшън! Депутат от ПП-ДБ отива на прокурор, къде са 200 000 лева?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков отива на прокурор! Причината – през 2023-а рошавият издател стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев, която се намира в гр. Прилеп, Република Северна Македония. Във фейсбук той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства.

Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората пък разказаха своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си квалификация.

За изключително кратък период от време по сметката на перманентно обвинявания в пиянство Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв.

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „Македония“ с коментар:

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте.“

Проверка по рама

Самият Пейков е обвиняван от измамените роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката.

Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.

От „Възраждане“ настояват прокуратурата да направи проверка дали има състав на престъплението измама и как е разходвана сумата за над 200 000 лв., тъй като Манол Пейков и от юридическа, и от морална гледна точка продължава неоправдано да бездейства.

От ПП „Възраждане“ призоваха българските граждани да следят случая и реакцията на прокуратурата по този значим за страната ни казус. Те призоваха да излязат на 9 юни и да гласуват по съвест, защото само така българската политическа система ще бъде променена и в Народното събрание ще попаднат народни избраници, а не нечестни хора, инсталирани от посолството или посолствата по върховете на властта. Не оставяйте съдбата си в ръцете на нечестните.

Материалът Екшън! Депутат от ПП-ДБ отива на прокурор, къде са 200 000 лева? е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ