3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

ЕКШЪН: Кандидат-кметица се забърка в имотен скандал със 100-годишна фабрика

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Една портиерна от 21 кв. м в Габрово, вход към 100-годишна фабрика, се оказа толкова апетитен имот, че преписката с документите за собственост е на път да набъбне до обема на „Война и мир“. В нея освен скици, нотариални актове и обяснения в грешки, прозират съмнения за злоупотреба и името на един кмет – на Габрово Таня Христова, която от тази седмица вече е кандидат за нов мандат.
За тази сграда върви битката за доказване чия собственост е. Снимка: „За истината“

В различни периоди на 2022 г. Таня Христова, брат й и майка й, и трето лице, което няма връзка със семейството, се оказват собственици на имот – портиерна от 21 кв. м, която е вход към индустриален парцел от 27 дка, в който са производствените и складови бази на Сергей Гилин. Гилин представлява предприятието за производство на кожени изделия „Принц“, и е в борда на директорите на акционерно дружество „Чинков Пропърти“. Дружеството е собственик на почти 99% от имота на ул. „Орловска“ 154 в Габрово.

Парцелът, който не е собственост нито на продавача, нито на купувача
На входа на този имот има портиерна, която Сергей Гилин купува през 2008 г. с предварителен договор за покупко-продажба и плаща за нея 8 хил. евро. Нотариален акт обаче няма, защото в предварителния договор има условие – продавачът „Лъв“ АД да изчисти тежестите върху сградата, което така и не се случва, защото междувременно продавачът изпада в ликвидация.

Тъй като сделката не е финализирана, а оформена само с предварителен договор, въпреки, че има плащане, в началото на 2023 г. Гилин решава да си извади акт за собственост върху портиерната, която до този момент продължава да е на дружество „Лъв“. Когато започва да събира необходимите документи разбира, че портиерната нито е на „Лъв“, нито негова.
Търси се подателя на заявление

Проверка по рама

От кадастралната карта Сергей Гилин разбира, че като собственици на въпросната портиерна са вписани лица, които според него нито са носители на правото на собственост, нито на вещни права върху имота. Между тях е и той с нищожен дял.
Веднага подава сигнал за измама до Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В него посочва, че вероятно става дума за „измама, извършена от подател на заявление, заявил неистински обстоятелства в съучастие със служител на агенцията, който е заличил действителния собственик на сградата“. В този сигнал Сергей Гилин моли Агенцията да заличи заявлението, въз основа на което е направено некоректното, според него, вписване, „защото нотариалните актове се отнасят до друга сграда“.

В отговор от Агенцията признават, че има несъответствие. Същото отговарят и на изпратени от „За истината“ въпроси, като уточняват, че „с вписването в кадастралния регистър на недвижими имоти не възникват права на собственост, нито пък се лишават от такива“. Казано на разбираем език това какво пише в регистъра не е от значение.

Не една, а две портиерни
Имотът на ул. „Орловска“ 154 в Габрово е бил собственост на първите български индустриалци „Марокинджиев и синове“. Тяхна е и най-старата индустриална фабрика в България от първите години на 20 век. През 1947 г. фабриката е национализирана, а през 1994 г. реституирана.

Когато държавата национализира фабриката, е имало само една портиерна и тя не е тази, за която Сергей Гилин претендира години по-късно. Онази портиерна е била от 23 кв. м. Така, когато имотът в последствие е върнат на собственици и наследниците на Марокинджиеви, те получават и портиерната от 23 кв. м. Един от тези собственици е бащата на кметицата на Габрово, който е починал. След смъртта му неговите наследници – дъщеря, син и съпруга, по силата на наследството, получават дял от портиерната.

Магазин за Акумулатори

Тази портиерна обаче отдавна не е портиерна, а е разширена и превърната в заведение. На входа на големия имот остава другата портиерна, от 21 кв. м, която не е съществувала към времето на национализиране на фабриката, т.е. към нея наследниците на Марокинджиеви няма как да имат претенции.
Всичко това се разбира от обемната документация по случая. Така когато Сергей Гилин вади копие от кадастралната карта за „своята“ портиерна, там като собственици са вписани всички наследници на другата портиерна, която както стана ясно съществува като заведение.

На пръв поглед изглежда, че е станала грешка, само че Сергей Гилин подозира, че някой е злоупотребил с данните в заявлението, подадено пред Агенцията по кадастъра.

Собственици по данъчна оценка
Съмненията му се засилват малко по-късно, когато изважда данъчна оценка за имота. За целта се сдобива с решение на съда, тъй като имотът все още не е негов. Когато получава данъчната оценка, там като собственици на портиерната са имената на Таня Христова, брат й, майка й, и собственикът на другата портиерна. Всички останали собственици, чиито имена излизат от Агенцията по кадастъра, липсват.

Кой е подал заявлението за издаване на данъчна оценка и кой е посочил само тези четири имена на собственици, пита Сергей Гилин. Според него, ако в Агенцията по кадастъра може да става дума за грешка, която вече е изчистена, както увериха „За истината“ оттам, то в дирекция „Местни данъци и такси“ на Община Габрово подобна грешка не би следвало да е възможна. Освен, ако няма нечия протекция или влияние. И тъй като едно от четирите имена в данъчната оценка е на габровския кмет, следвайки логиката Сергей Гилин подозира протекциите на Таня Христова.

Тя обаче отказва да коментира случая. Въпреки, че „За истината“ й изпрати конкретни въпроси, които имат за цел единствено да осветлят какво се е случило, месец по-късно отговори на тях няма.

От Агенцията по вписванията, на която също бяха изпратени въпроси, коментират единствено грешка и декларират, че са направени постъпки тя да бъде изчистена.

Кой е заявил грешно вписване и заявяване?

На тези въпроси всички засегнати търсят отговор. Защото в правото има една опция, която дава възможност на физическо лице, което плати данъците на един имот и докаже, че го владее по един от двата законови начина – чрез писмени доказателства или със свидетели, да получи нотариален акт за въпросния имот.

Според всички, с които „За истината“ разговаря, разнищвайки този казус, малко вероятно е Таня Христова да е пряко заинтересована от придобиването на портиерната от 21 кв. м. Но е твърде вероятно да е съдействала на брат си, който притежава и друга собственост в имота от 27 кв. м, а владеенето на входа към целия парцел, би му осигурило други права.

Няма как да е ясно дали зачестилите проверки върху бизнеса на Сергей Гилин от последните месеци имат нещо общо с опитите му да узакони собствеността върху своя имот на входа на „Орловска“ 154 в Габрово. На въпроса той лично защо мисли, че се случва всичко, казва, че не знае, но подозира, че е възможно да има апетити към имота на акционерното дружество „Чинков Пропърти“ и към бизнеса му (“Принц“ е водеща фирма в производството на луксозни кожени изделия, б.р.).

Той споменава, че историята му заприличва на онази от „Осемте джуджета“. И казва, че ако не е са били здрави балканджии, отдавна бизнесът е щял да бъде в историята заради постоянния психически натиск, граничещ с тормоз върху него и съдружниците му.

Разбира се много е важно е в тази история да се чуе какво мисли Таня Христова, но както стана ясно, тя не пожела да отговори. А когато познаваме само едната страна, всичко е въпрос на предположения и догадки, които точно отсъствието на друга гледна точки прави нелишени от основание.

Материалът ЕКШЪН: Кандидат-кметица се забърка в имотен скандал със 100-годишна фабрика е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ