16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Експерт Кнобел: Китай ще бъде основният ресурс за заместване на южнокорейския внос

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По-рано в понеделник стана известно, че Южна Корея разшири списъка на стоките, за износа на които в Руската федерация и Беларус се изискват специални разрешения, от 57 на 798 позиции. Те се отнасят до полупроводници, химикали, стомана, автомобили, машиностроене, квантови компютри. Санкциите влизат в сила от петък, 28 април.
Според събеседника на „РГ“ не става дума за пълна забрана на износа, а само за разширяване на експортните ограничения, което означава, че за износа на тези стокови позиции е необходимо специално разрешение.

Очевидно, според Александър Кнобел, по този начин Министерството на търговията на Южна Корея поставя под общите ограничения износа на стоки с двойна употреба, за които има голяма вероятност стоките да бъдат използвани от страните вносителки за производството на оръжия и за военни цели. И най-вероятно корейските износители ще трябва да оправдаят факта, че този износ не е за руската отбранителна индустрия.
„На практика това ще се изрази в усложняване на механизмите за доставка и в поскъпване на тези стокови артикули, тъй като ще е необходимо това да става чрез някакви междинни фирми или да се надплаща за посредничество. Но в крайна сметка повечето от изброените стоки могат да бъдат доставени в Русия“, обяснява експертът.

Кнобел отбеляза и умерената зависимост на Русия от корейския внос – не повече, отколкото от други страни, които наложиха и продължават да налагат санкции. „В този смисъл Корея има малък принос в общата картина на необходимостта от пренасочване и системни ограничения. Е, логистиката на вноса ще стане малко по-сложна, добре, тези доставки ще станат малко по-скъпи“, обясни той , като добави, че корейските санкции в сравнение със САЩ или Япония, които ни доставят подобни продукти, изглеждат най-малко строги.
Въпреки това трябва да сте подготвени за факта, че забраната все още ще засегне някои позиции. И в този случай, колкото по-високотехнологично е производството, толкова по-трудно е да се замени. И тук обаче, както и в други ситуации, Китай ще се превърне в основен ресурс за заместване, убеден е експертът. Например по отношение на автомобилите замяната с китайската автомобилна индустрия изглежда най-очевидното решение, заключи Александър Кнобел.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ