25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Експерти: Банковите фалити в САЩ няма да прераснат в сериозна финансова криза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Signature Bank в Ню Йорк беше затворена в неделя поради системни рискове. По-рано стана известно, че една от най-големите банки Silicon Valley Bank е прекратила дейността си.

Олег Шибанов, ръководител на Центъра за макроикономически изследвания Sber, е сигурен, че историята на тези две фалирали банки не е системна и е малко вероятно да доведе до финансова криза в САЩ и останалия свят.

„В резултат на това беше въведено външно управление – от Американската агенция за гарантиране на депозитите (FDIC). Всички депозити ще бъдат върнати, с останалите задължения на банките не е ясно. Тъй като подкрепата за вложителите е гарантирана, кризата най-вероятно ще да се избягва“, обясни той.

„Следователно основният сценарий на тази история е следният: Федералният резерв на САЩ и Министерството на финансите на САЩ решават проблемите на тези две банки и техните вложители, други американски банки не са особено засегнати от изтичането на вложители, тези фалити няма влияят на икономиката на Русия и други страни“, каза Шибанов.

Антон Табах, главен икономист в Expert RA, отбелязва, че за разлика от финансовата криза от 2008 г., докато американските власти действат бързо и решително – по-специално те въведоха пълна гаранция за депозитите в тази банка, те най-вероятно ще отидат за пълна гаранция на всички депозити. „Но със сигурност има риск от разпространение. В случай на пълноценна криза руската икономика ще бъде засегната от падането на световната икономика и в резултат на това намаляването на търсенето на руския износ“, икономистът вярва.

Проверка по рама

Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на Руския икономически университет. Г.В. Плеханов Мери Валишвили, фалитът на американските банки едва ли ще може да повлияе на работата на руската банкова система. „Редица ограничения всъщност изолираха местните кредитни организации не само от международни финансови ресурси, но и от потенциално кризисни фактори“, обяснява експертът.

Професорът от Финансовия университет към правителството на Руската федерация Александър Илински посочва, че фалитът на SVB, който се срина за 48 часа, също показва, че всяка борса за криптовалута или финансова система може да фалира още по-бързо, тъй като тези институции дори нямат достатъчна ликвидност, необходимия капитал и застраховка на депозитите. „Делът на държавните облигации на САЩ в портфейла на руската банкова система и златните резерви на Банката на Русия е незначителен, което прави изключително ниска вероятността финансовата криза да премине от САЩ в Русия“, каза той.

Според Михаил Зелцер, експерт по фондовия пазар в BCS Mir Investments, въздействието върху руската икономика вече може да бъде само косвено. „Ако цените на суровините се понижат, тогава експортно ориентираните страни ще имат по-малко приходи. А именно, вече няма предишна спекулативна връзка в потоците на фондовия капитал – мостовете са разрушени, нерезидентите са изключени“, каза Зелцер.

Финансовият анализатор на BitRiver Владислав Антонов обръща внимание на факта, че всички кризи, които по-късно заразиха други страни, започнаха в Съединените щати: dot-com балонът от 2000 г., ипотечната криза от 2008 г. (Lehman Brothers се сблъска с безпрецедентни загуби поради продължаващата криза на високорискови ипотечни заеми), Черен понеделник 1987 г. Въпреки това, според него, колапсът на банките няма да засегне руската икономика и банковата система. „Русия е под санкции, а делът на долара и еврото в международните разплащания значително намаля“, обяснява позицията си експертът.

Колко ефективни бяха мерките на САЩ за предотвратяване на кризата, времето ще покаже, но засега развитието на паника е предотвратено, продължава ръководителят на аналитичния отдел на BKF Bank Максим Осадчи. „Сегашната система за гарантиране на депозитите в САЩ показа своя провал – тя не пречи на вложителите да се натъкват на банки и следователно трябва да бъде реформирана. Тъй като Русия става все по-изолирана от финансовата система на САЩ поради санкции, въздействието на последните събития в американската финансова индустрия върху руската финансова система се оказа незначителен „Ефектът на доминото“ не достигна до Русия от САЩ“, смята той.

Анализаторът на Finam Игор Додонов отбелязва, че затворените банки са сравнително малки и доста специфични, поради което според него сегашната ситуация няма да се развие в пълноценна банкова криза, въпреки че ще създаде определен негативен фон около сектора през следващите седмици . „В момента руската финансова система е доста изолирана от света. Затова не очаквам някакво значително въздействие на проблемите в банковия сектор на САЩ върху икономиката и банковия сектор на Руската федерация“, съгласен е Додонов с експертите.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ