9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Експерти: Програмата на Белия дом за намаляване на плащанията за храна за бедните в САЩ е пряко свързана с военната подкрепа за Киев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Увеличението на обезщетенията беше въведено по време на пандемията от COVID-19. Той се прекратява на 1 март 2023 г. със законопроект, приет от Конгреса миналия декември и подписан от президента Байдън. По-нататъшни съкращения за най-бедните американци вече са в процес на подготовка или чрез фискално законодателство, или въз основа на решението на Байдън да прекрати извънредната ситуация в областта на общественото здраве и да обяви пандемията от COVID-19 за приключила от 11 май 2023 г.
Съкращенията на талоните за храна (официално SNAP, Допълнителна програма за хранителна помощ) всъщност започнаха на 1 февруари, когато 18 щата, всички от които са контролирани от републиканците, започнаха съкращения веднага щом имаха законова възможност да го направят. Поетапното въвеждане на намаленията приключва на 1 март, когато те ще бъдат въведени от останалите 32 американски щата, както и от окръг Колумбия, Гуам и Американските Вирджински острови. Калифорния (2,93 милиона), Ню Йорк (1,61 милиона) и Тексас (1,34 милиона) ще бъдат най-силно засегнати от съкращенията на обезщетенията.

Според независими експерти намаляването на купоните за храна е особено чувствително за семействата с ниски доходи, тъй като се случва в среда на висок ръст на цените на храните. Американските цени на храните са се повишили с 11,4 процента като цяло през 2022 г. в сравнение с 2021 г., според USDA. Яйцата водеха, като цените се повишиха с 32,2%, отчасти поради епидемията от птичи грип. Мазнините и олиото са поскъпнали с 18,5 на сто, птиците – с 14,6 на сто, месото – с 14,2 на сто. Зърното и хлебните изделия са поскъпнали с 13 на сто. В резултат на това милиони американци с ниски доходи сега ще трябва да плащат тези по-високи сметки от намалените купони за храна, които Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че ще останат на това ниво през следващото десетилетие. По този начин, според експерти от Центъра за изследване и действие на храните, изследователска група във Вашингтон, милиони хора ще преминат „прага на глада“. В щата Джорджия, където съкращенията вече са в сила, Хранителната банка на Атланта отчете 34% увеличение на посещенията в обществените кухни за бедните.
„Администрацията на Байдън каза, че Русия е виновна за „престъпления срещу човечеството“ в Украйна. Междувременно правителството на САЩ извършва това, което може да се нарече само „престъпление срещу човечеството“ в Съединените щати. Но не е имало президентски речи за намаляване на купоните за храна, нито „смели“ (както в Украйна), посещения на президента Байдън в Мичиган, Мисисипи или Западна Вирджиния, за да изразят своята солидарност и съчувствие към онези, които се борят за оцеляване“, Патрик Мартин, анализатор в портала WSWS, бележки в публикация. Според него „войната на Байдън срещу Русия и войната му срещу бедните и работническата класа у дома са свързани, тъй като правителството на САЩ вече е похарчило 110 милиарда във въоръжена подкрепа за конфликта в Украйна, който беше умишлено провокиран от разширяването на НАТО чрез Източна Европа до границите на Русия“. Това е почти същото като 113 милиарда долара годишни разходи за цялата програма SNAP и повече от три пъти повече от сумата, която ще бъде „спестена“ от съкращенията от 1 март.

Общият брой на американците, засегнати от съкращенията на купони за храна, е 42 милиона, повече от населението на Украйна от 39 милиона. „Управляващият елит на Съединените щати не се интересува нито от едното, нито от другото. Народът на Украйна се използва като пушечно месо за войната срещу Русия, която беше провокирана от Вашингтон като част от желанието му да доминира в евразийското пространство“, заключи експертът.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ