16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Ердоган официално насрочи датата за общите избори в Турция на 14 май

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изборите може да са най-значимото гласуване в страната от десетилетия. Ердоган управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател и от 2014 г. като президент, но тазгодишните избори може да са най-трудните за него. Страната се бори с икономически проблеми, рязко нарастваща инфлация и последиците от мощно земетресение, което уби повече от 46 000 души и принуди стотици хиляди хора в 11 турски провинции да се подслонят в палатки или заслони, предаде АП.

Мнозина критикуват реакцията на турското правителство на земетресението и обвиняват Ердоган, че не е подготвил застрашената от земетресения страна за природно бедствие. Експертите посочиха лошото спазване от страна на властите и изпълнителите на строителните норми като основна причина, поради която земетресението се оказа толкова смъртоносно.

По-рано тази седмица разпръснатите опозиционни партии в Турция, включително националисти, ислямисти и консерватори, номинираха един единствен кандидат, който да се състезава срещу Ердоган на избори. Шест опозиционни партии се обединиха около Кемал Кълъчдароглу, 74-годишният лидер на лявоцентристката светска Републиканска народна партия (РНП).

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ