България

Ето кой взе парите от Автомагистрали ЕАД и Монтажи ЕАД

 


Министърът на финансите Асен Василев представи изключително любопитна справка за това къде са отишли парите за строеж на магистрали, укрепване на свлачища и ремонт на язовири, които държавата възложи с т. нар ин хаус процедури на дружествата „Автомагистрали“ ЕАД и „Монтажи“ ЕАД.

Въпросните компании са раздали милиарди левове на българските данъкоплатци, сключвайки договори с частни фирми без провеждане на каквито и да е конкурсни процедури.

От представената от министъра на финансите диаграма се вижда, че абсолютният шампион по получени средства от Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез „Автомагистрали“ ЕАД е компанията „Автомагистрали Хемус“ АД, което в медийни публикации е свързвано с небезизвестната „Джи Пи Груп“.

Проверка по рама

„Автомагистрали Хемус“ АД са получили 960 милиона лева по 30 договора, сключени с държавното дружество.

Внушителна е и сумата за „ГБС-Инфраструктурно строителство“ – 513 милиона лева. Средствата са по 19 договора с държавното „Автомагистрали“ ЕАД.

За „Хидрострой“ АД българските данъкоплатци са осигурили 475 милиона по два договора.

Бившата „Агромах“, която сега се нарича „Грома Холд“ ЕООД е подписала 6 договора с „Автомагистрали“ ЕАД за 395 милиона лева.

Фирма „АБ“ АД е получила три контракта за 335 милиона лева.

„Европейски пътища“ АД се е уредило с 324 милиона по 7 отделни договора с държавната фирма.

Магазин за Акумулатори

„Нивел Строй“ ЕООД е 279 милиона по 4 контракта, „ОРС-Инфраструктура“ ООД е с 258 милиона лева, „Автомагистрали София“ ЕООД е получило 217 милиона лева, „Битумина ГМБХ-България“ ЕООД е взела договори за 201 милиона лева, „ПСТ Груп“ ЕАД – 199 милиона лева, „Пътинженерингстрой-Т“ – 151 милиона лева, а „Джамбо 33“ ЕООД – 147 милиона лева.

При парите за язовирите, осигурени за държавната „Монтажи“ ЕАД концентрацията също е внушителна.

Там „Ковел-Про“ ЕООД сключила договори за 367 милиона лева. Броят на контрактите с тази фирма е 134.

„Планекс-ГЕС“ ДЗЗД има само един договор, но стойността му е 227 милиона лева.

„АБАК ДС“ пък се е сдобила с контракти за 125 милиона лева.

В справката на финансовото министерство присъства и още една държавна компания, получила милиони от държавата по ин хаус процедура. Става дума за дружеството ТСВ ЕАД, на което Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ възложи удълбочаването на Варненското езеро, в което се намира пристанището на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

От таблицата на министър Асен Василев става ясно, че ТСВ, която ремонтира жп линии и няма нищо общо с прокопаването на езера, е сключила договор за цели 393 милиона лева с компания, наречена „ЕС Билд“ ДЗЗД. В момента Варненското езеро се удълбочава от три руски кораба на базираната в Калиниград фирма „Гидрострой“.

https://offnews.bg/

Вижте още:

Eвропарламентът обсъжда усвояването на евросредства у нас заради санкциите по ”Магнитски”

ББР наливала пари в „нашите“ медии. Министерства и общини също им пълнили гушите, за да си осигуряват комфорт

Кирил Ананиев купувал респиратори от Китай на тройни цени

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort