18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Ето я офертата на Бойко: Кабинетът на ГЕРБ, министрите – от БСП, ДПС и ИТН

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви готовност да направи правителство с първия мандат и в сряда ще представи на останалите партии кандидатурата на министър-председателя. Източници от ГЕРБ потвърдиха, че номинацията е на българския еврокомисар Мария Габриел.
Борисов ще търси подкрепа от всички останали пет парламентарни формации и им предлага да участват със свои министри в бъдещия кабинет. Практически това означава правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, за което първо съобщи Новините Днес. Наше разкритие са и щенията на Корнелия Нинова да получи три важни министерства в кабинет под ботуша на шайката ГЕРБ.

Вече е ясно, че „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) отказват да подкрепят управление с мандата и участието на ГЕРБ и водиха преговори с тях, очаквайки да получат подкрепа от партията на Борисов за правителство с втория мандат.
Това няма да стане.

Във вторник, след като президентът Румен Радев обяви, че ще връчи на 15 май първия проучвателен мандат на ГЕРБ, Борисов каза:
„Обръщам се от името на първата политическа сила към втората – най-стабилните европейски демокрации работят по този начин. Слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер, който казах – утре ще го съобщя, и правим правителство. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Ако не стане с вторите – с останалите. Не може да разделяме на добри и лоши партиите в Народното събрание – те са определени от българския народ“.

Проверка по рама

Той отново повтори, че ако се стигне до договорка, това би било правителство с кратък хоризонт.
Миналата седмица се проведоха срещу на ГЕРБ с БСП, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Очаква се през следващите дни да има и лидерски разговори, на които да се коментира евентуален състав на кабинет с първия мандат.

Кандидат-премиерът ще е „умен, красив и интелигентен“

„Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми – изборът ни е абсолютно за точния момент това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, Програмата за възстановяване и развитие, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент“, каза Борисов.
Попитан какъв е профилът на кандидат- премиера, той отговори: „Във всички случаи – умен, красив, интелигентен. Знаещ много езици, много повече от „Промяната“.

„Аз все още не съм надпартийна фигура“, отговори Борисов на въпрос дали е възможно той да е кандидатът.

Магазин за Акумулатори

Високопоставени източници от ГЕРБ потвърдиха пред Mediapool, че номинацията ще е на Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура и образование. Това неин втори мандат като член на Европейската комисия, и двата пъти излъчена от правителство на Бойко Борисов.
Сегашният ѝ мандат като еврокомисар приключва след евроизборите следващата година, а дали тя ще бъде предложена отново за този пост зависи от това кое ще бъде правителството тогава, както и от партията ѝ – ГЕРБ.

Министрите ще зависят от това кои партии биха подкрепили ГЕРБ

От обясненията на Борисов се разбра, че подборът на министрите ще зависи от това кои партии биха подкрепили правителството. Всяка от тях ще може да предлага хора за различни постове.
„Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите“, каза той. Допълни, че ГЕРБ търсят „отговорни партии“.

По думите му от ГЕРБ нямат изискване към личностите в този кабинет – дали са партийци или експерти. „Важното е дали си разбират от работата и за кратко време да свършат важните неща. А с колегите от ПП и ДБ след това можем да постигнем и конституционно мнозинство, защото видно е, че това трябва да се случи много бързо“, посочи Борисов.

От ПП-ДБ вече многократно обявиха, че няма да променят решението си да не подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Така на практика пред ГЕРБ единствена възможност засега остава да се разберат с БСП, ДПС и ИТН, макар миналата седмица Борисов да твърдеше, че коалиция с тези партии няма да прави. След това обаче той започна да подготвя публиката именно за управление с тези формации. През почивните дни от ГЕРБ обявиха, че виждат в правителство с БСП, ДПС и ИТН „авариен вариант“ и „опит за трудно правителство за къс период от време“.

„Обръщам се към всички партии – избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик и който взима заплата за тази работа, не може да остави народното събрание да работи месец и нещо без да произведе нищо. Не може да остави хаоса в държавата да продължи и следващите дни и месеци“, каза сега Борисов. 

Какви са нагласите на БСП, ДПС и ИТН

Преди пресконференцията на ГЕРБ Кристиан Вигенин от БСП обяви, че социалистите  може и да подкрепят непартийно, експертно правителство с ограничен хоризонт.

„Ако разсъждаваме върху непартийно правителство да бъде подкрепено от широк кръг формации за определен срок, с определени задачи, би могло да сработи. И БСП би подкрепила. Но трябва да се видят конкретните параметри, както и да питаме нашите членове“, каза той пред БНР във вторник сутринта.

Вигенин каза още, че „обективно погледнато, няма по-стабилна и смислена конфигурация от тази ГЕРБ и ПП да работят заедно“.

През почивните дни пък председателят на ДПС Мустафа Картадайъ отново даде заявка, че партията му е готова да бъде част от управлението. „Мислим, че трябва да има правителство и това го повтаряме вече две години – правителство, подкрепено и с участие на ДПС като част от мнозинството, което ще го излъчи, за да има стабилност и сигурност“, каза той в неделя.

Станислав Балабанов от ИТН коментира пред БНР:

„Все още тежестта на отговорността носи първата политическа сила в момента. Това са ГЕРБ. Доколкото разбрахме, ще имат кандидат за министър-председател, който ще представят утре в парламента. Нито знаем кое е името, нито сме събрали каквито и да е впечатления или информация, така че – действаме поетапно. Тепърва е много рано от наша страна да идват отговори, каквито и да са били те, на база на това какво предлага първата политическа сила. Тяхна е отговорността. Нека да видим как ще се развие тази седмица“.

Материалът Ето я офертата на Бойко: Кабинетът на ГЕРБ, министрите – от БСП, ДПС и ИТН е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ