28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Ето за какви заболявания сигнализират ноктите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Промяната на нокътната плоча често се случва под въздействието на гъбички, бактерии, механични повреди, а също и поради хормонални промени. Това каза дерматовенерологът Наталия Жовтан.

„От 30% до 45% от всички заболявания на ноктите са гъбични инфекции от различни видове, като в повечето случаи това са ониходистрофии или неинфекциозни заболявания на ноктите. Промените в нокътната плочка могат да бъдат свързани с промяна на цвета, плътността, формата или дебелината, да бъдат самостоятелно заболяване или част от проявите на различни кожни заболявания или заболявания на вътрешните органи“, коментира лекарят.

Според експерта здравият нокът трябва да е розов. Бели ивици или точки се появяват поради наранявания или след инфекциозни заболявания. Остатъчна кафява ивица се появява по ноктите при пациенти в напреднала възраст с тежка чернодробна цироза, сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност.

„Липсващите или малките нокти могат да бъдат вродена патология или резултат от съпътстваща склеродермия, патология на нервната система“, подчертава дерматологът.

Чупливите и тънки нокти се дължат на генетична предразположеност и дефицит на сяра, витамини А и В, биотин и калций. Вдлъбнатината на плочките под формата на лъжица показва желязодефицитна анемия, инфекциозни и ендокринни заболявания, отбеляза Жовтан, като добави, че ноктите със заоблена форма и с повишена изпъкналост се наблюдават при хора с белодробни заболявания, както и със сърдечно-съдова недостатъчност. Синдромът на „жълтите нокти“ възниква при гъбични заболявания или химически увреждания, заключава специалистът./Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ