3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

ФИНАЛ: София падна, Рена Стефанова разбита в Русе (ПОСЛЕДНИ ДАННИ ОТ ВОТА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Една епоха си отива – за първи път от 18 години насам ГЕРБ няма да управлява София. Антон Хекимян – кандидатът за кмет на партията на Столична община, е на път да отпадне изненадващо още на първия тур. Освен това със сигурност ГЕРБ губи мнозинството си в столичния общински съвет.
На балотаж към момента отиват Васил Терзиев с 37% от гласовете, издигнат от ПП-ДБ и „Спаси София“, и подкрепяната от БСП Ваня Григорова с 20.7%. Антон Хекимян остава засега трети с 18.9%. Данните са от екзитпол на социолозите от „Алфа Рисърч“ в края на изборния ден. Потвърждават ги и другите агенции. Все пак не е изключено при броенето на гласовете да настъпи обрат при второто и третото място, защото заради ниската избирателна активност в София разликата е от порядъка на 4000-6000 гласа.

Паралелното преброяване, чийто данни започнаха да излизат около полунощ, даде по-малка разлика между Терзиев и Григорова. Съответно и по-голяма дистанция между нея и Хекимян.
Междувременно се разбра, бе ПП загуби битката за Русе, където Ники Еконта натискаше своето протеже Рена Стефанова за кмет.

Общинските кметове в Русенска област печелят отново доверието на избирателите си и продължават нов мандат с победа още на първи тур, пише „Русе Медиа“. Изключение прави Русе, където ще има балотаж между Пенчо Милков от „БСП за България“ и Иван Иванов от ГЕРБ. Кандидатът на ПП-ДБ Рена Стефанова отпадна от балотажа, акто предвеща Новините Днес.
Изключение е и Две могили, където на втори тур отиват досегашният кмет Божидар Борисов от ГЕРБ и Драгомир Драганов от СДС.

Проверка по рама

В останалите общини ГЕРБ и ДПС запазват своите кметове. Най-безапелационна е победата именно на кмета на ДПС във Ветово д-р Мехмед Мехмед, който получава подкрепа от 77.06 %.
В 8 големи общини кметът е избран на първи тур: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Перник, Монтана, Враца, Търговище и Кърджали:

Жителите на морската столица Варна също ще отидат да гласуват отново следващата неделя. Там ще се изправят един срещу друг Иван Портних (ГЕРБ), който днес събра 27.1%, и Благомир Коцев (ПП-ДБ), който на практика го догонва с 26.7% от гласовете. „Тренд“ дава  28.5% за настоящия кмет и 26.6% за Коцев.

При „Галъп“ разликата е около половин процент. Трети с 18-19% e Коста Стоянов („Възраждане“). Процентите на ГЕРБ и ПП-ДБ са почти равни и във вота за общински съветници, сочат данните на „Тренд“ и „Галъп“. Наример според „Тренд“ 22.5% има ГЕРБ, 22.1% ПП-ДБ. „Възраждане“ събира 14.8%. Според „Маркет линкс“ обаче ГЕРБ получава 26.8% подкрепа, а нататък: ПП/ДБ – 19.2%, „Възраждане“ – 17.2%, БСП – 7.9%, „Алтернатива на гражданите“ – 7.1%.
В Пловдив няма изненади. И там ще се ходи на втори тур, в който ще се състезават Костадин Димитров от ГЕРБ с 32.1% и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, който получава 22.4%, както сочат данни на „Галъп интернешънъл“. Бившият кмет Славчо Атанасов взима солидните 15.6%, което означава, че вероятно неговите избиратели ще решат балотажа. В Пловдив за вота за съветници води ГЕРБ с около 30%, със 7-8 съветници по-малко има ПП-ДБ, коалицията зад Славчо Атанасов „Съединени за Пловдив“ е с около 14.

КОЙ СРЕЩУ КОГО НА БАЛОТАЖА:

Магазин за Акумулатори

Местни избори 1 тур
И в Благоевград ще има балотаж. Подкрепеният от ГЕРБ настоящ кмет Илко Стоянов води с около 3% пред кандидата на ПП-ДБ Методи Байкушев.

И във Велико Търново ще има втори тур. По данни на „Алфа рисърч“ Даниел Панов /ГЕРБ/ взема 42% срещу 22% за Йордан Терзийски /ПП-ДБ/. При общинския съвет: ГЕРБ – 31.9%, ПП-ДБ – 17.5%, „Възраждане“ и БСП с по 11%, ДПС – 4.7%, ИТН – 5-7%

В Хасково другата неделя един срещу друг най-вероятно ще се изправят Станислав Дечев от ГЕРБ и подкрепеният от ПП-ДБ, БСП и други формации Николай Ставрев. Настоящият кмет има 42%, а общия кандидат на опозицията – 22%. Съвсем близо обаче е дългогодишният бивш кмет Георги Иванов – 20%. При общинския съвет води ГЕРБ с 34%, следван от ДПС-12.2%, „Български глас“ (на Иванов партията)- 12.4%. БСП има 9.3%, ПП – 9%, „Възраждане“ – 8.8%, ИТН – 3%.
В Плевен Валентин Христов от ГЕРБ и сегашният кмет Георг Спартански, независим кандидат, са с равен актив, като прогнозите дават на гербера 1-2 процента преднина.

Балотажи ще има още в Силистра и Добрич. В дунавския град – между независимият Александър Сабанов и Ивелин Статев от ГЕРБ. В Добрич кметът Йордан Йорданов, издигнат от дясна коалиция, ще брани поста срещу гербера Красимир Николов.

В Разград най-вероятно вторият тур ще е между Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. Първият е подкрепен от БСП, а вторият – кандидат на ПП-ДБ.

В Пазарджик идната неделя се очертава сблъсък между сегашния кмет Тодор Попов („Новото време“, подкрепен от ГЕРБ) и Петър Кулинки от ПП-ДБ. Попов води с десетина процента.

От първи тур бяха избрани основно досегашни кметове.

В Бургас печели Димитър Николов /ГЕРБ/ с около 60%. Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ и независимият Димитър Найденов имат по около 9% (кандидати след роенето на местно ниво на ПП-ДБ). Тодор Ангелов от „Възраждане“ получава 6.5%, а Станимир Баев от БСП е след него. В класацията за общински съвет води ГЕРБ с 37%, „ПП-ДБ“, „Възраждане“ и „Средна европейска класа“ спорят за следващите места с 8-9%.

Във Враца Калин Каменов /ГЕРБ/ бе преизбран с около 68%. В Стара Загора – Живко Тодоров /ГЕРБ/ с около 51%. В Монтана седми мандат започва подкрепеният от ГЕРБ Златко Живков – взе около 65%. Кърджали остава под властта на ДПС, макар и с различен кмет – банкерът Ерол Мюмюн, който взима около 55% от гласовете.

Съкрушителен успех с над 75% се очертава за Валентин Ревански в Ямбол („Пряка демокрация“, подкрепен от ГЕРБ). Преизбран с около 70% е и Станислав Владимиров в Перник. Той се състезава със специално регистрирана за вота собствена формация, но бе подкрепен от ГЕРБ  – и не пропусна горещо да благодари на Бойко Борисов в първите си изявления.

Материалът ФИНАЛ: София падна, Рена Стефанова разбита в Русе (ПОСЛЕДНИ ДАННИ ОТ ВОТА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ