13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Финансовите лидери на страните от Г-7 предложиха на Украйна допълнителна помощ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Помощта за Украйна до началото на 2024 г. беше увеличена до 44 милиарда долара, което позволи на Международния валутен фонд да одобри подкрепа от 15,6 милиарда долара за четири години. Страните също отбелязаха в комюнике в събота необходимостта да останат „плавни и гъвкави“ в икономическата политика в лицето на повишената несигурност в глобалната икономика. Централните банки „ще гарантират, че инфлационните очаквания са стабилно закотвени и ясно ще съобщават своите политики, за да помогнат за ограничаване на отрицателното разпространение между страните“, се казва в комюникето.
Министрите на финансите и управителите на централните банки от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония се споразумяха сравнително лесно по широк кръг въпроси, от проблеми в банковия сектор до преструктуриране на дълга, казаха източници на агенцията. Комюникето предлага известна подкрепа за стремежа на САЩ да намалят зависимостта си от веригата на доставки от Китай, както и призив към Глобалния юг, за да покаже, че група от богати държави може да предприеме конкретни действия в тяхна полза, докато Г-20 се бори с множество разделения между неговите страни членки.. Докато САЩ се стремят да намалят зависимостта си от Китай, някои европейски страни са предприели по-фин подход.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони предупреди, че отделянето от Китай представлява риск за световната търговия. „Ние не говорим за затваряне на нашата търговия с Китай, а за подобряване на сигурността на нашите вериги за доставки в някои стратегически сектори като редки минерали“, каза Джентилони в интервю в кулоарите на срещата.
На разговорите присъстваха служители от нововъзникващи икономики като Индия, Бразилия и Индонезия. Въпреки че не е необичайно страните извън Г-7 да присъстват на срещите на върха на лидерите на Г-7, това е първият път от 2009 г. насам, когато са изпратени покани за финансови ръководители, обясниха събеседниците.

Необходимостта от глобална финансова стабилност е важна тема след колапса на американските банки Silicon Valley Bank и First Republic Bank и поглъщането от Credit Suisse. Въпреки че въздействието върху икономиките и финансовите системи на страните от Г-7 е ограничено, „сега не е време за самодоволство“, каза управителят на германската централна банка Йоахим Нагел в интервю по време на срещите.
Водещи световни икономисти заявиха, че ще следят отблизо развитието в банковия сектор и са „готови да предприемат подходящи мерки“ за поддържане на финансовата стабилност. Финансовата система остава „устойчива“ и политиците ще работят за „затваряне на пропуските в данните, надзора и регулирането“ в банковия свят, се казва в документа. Министрите на финансите и управителите на централните банки също казаха, че ще се справят с уязвимостите в небанковото финансово посредничество и проблемите с ликвидността във фондовете от отворен тип.

Проверка по рама

Междувременно
Трудностите на американските власти да предотвратят фалит по дълга засенчиха срещата. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък в интервю за телевизия Bloomberg в кулоарите на събитието, че федералното правителство ще трябва да се откаже от някои плащания, освен ако Конгресът не повиши лимита на дълга. Йелън каза в интервю в събота, че очаква да информира Конгреса през следващите две седмици колко близо е федералното правителство до неизпълнение на финансовите си задължения.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ