5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Финландският бизнес загуби около четири милиарда евро след напускането на Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-много от напускането на Русия пострада енергийната компания Fortum. В рамките на няколко години тя инвестира повече от пет милиарда евро в Русия. Компанията проявява интерес към продажбата на своите руски предприятия и дори е намерила потенциални купувачи. През октомври 2022 г. обаче Владимир Путин забрани сделките с чуждестранни акции на горивни и енергийни компании. Списъкът включва и финландския Fortum.
Германският му филиал Uniper имаше дългосрочни договори с руския Gazprom и претърпя загуба от 19 милиарда евро миналата година поради съкращения на доставките на природен газ. В края на годината Fortum продаде дела си в Uniper на германската държава за около 500 милиона евро.

Строителната компания YIT се класира на второ място по отношение на загубите от напускане на Русия сред финландските компании. Тя загуби около 440 милиона евро в резултат на прекъсването на връзките с Русия.
Nokian Tyres загуби приблизително 300 милиона, след като обяви изтеглянето си от Русия в края на юни 2022 г. Производителят на гуми стартира завод във Всеволожск през 2005 г. В продължение на много години производството в Русия и ниският обменен курс на рублата са важни конкурентни предимства за Nokian Tyres. Повечето от гумите за леки автомобили са произведени в Русия. Компанията обяви продажбата на своите руски операции през октомври 2022 г. Сделката с купувача Татнефт вече е одобрена от Федералната антимонополна служба. По предварителни оценки Nokian Tyres ще получи около 400 милиона евро след продажбата, окончателната сума ще бъде определена по-късно.

Други големи финландски компании – Kone, Nokia и Nordea Bank – отчетоха значителни загуби във връзка с изтеглянето от Русия. Kone, основен производител на асансьори, кранове и ескалатори, загуби 45 милиона евро, Nokia загуби 104 милиона евро, а Nordea отчете загуба от 76 милиона евро.
Русия беше най-големият експортен пазар за Ponsse, производител на горско оборудване. Но компанията спря да изнася през март 2022 г. Очаква се одобрение и за продажбата на дъщерното дружество на Ponsse.

Проверка по рама

Финландската авиокомпания Finnair обяви загуба от 150 милиона евро заради това, че Русия затваря въздушното си пространство за западноевропейски превозвачи. Азиатската посока беше една от основните в стратегията на компанията. В резултат на това разходите за гориво, поддръжка, персонал и навигация са се увеличили експоненциално.
От десетилетия преработката на руски петрол е основният бизнес на финландската рафинерия Neste. Компанията напусна миналата година и премина към рафиниране на други видове петрол.

Конгломератът Aspo отчете загуби от 14,5 милиона евро и планира да продаде предприятията си в Русия. Aspo има две дъщерни дружества, работещи на източните пазари: Telko, доставчик на пластмаси и индустриални химикали, и Leipurin, който обслужва пекарната и хранително-вкусовата промишленост. Друг финландски доставчик на храни, Raisio, напусна Русия със сравнително малко загуби. Въпреки че руският пазар представлява около 15 процента от оборота на компанията.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ