България

Фирми на ДПС зад кражби за 20 млн. лева в Поморие, където управлява ГЕРБ (СХЕМАТА)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Фирми от обръча на ДПС изплуваха при акцията на МВР тази сутрин в Поморие, при която се проверят обществени поръчка за 10 милиона евро в общината, управлявана от кмета на ГЕРБ Иван Алексиев от ГЕРБ.

Според източници на Фрогнюз от въпросната община става дума за съмнителни строителни дейности, свързани с реконструкция и модернизация на рибарското пристанище.

Първата обществена поръчка е от 2015 година на стойност малко над 11 млн. лева с ДДС. Любопитното е, че тя се печели от дружество „Асара“, в което участва небезизвестната фирма, свързана с ДПС и управлението на Бойко Борисов „Водстрой 98“ АД. Собственици на дружеството сега са „Хидрострой“  и техните представители – Велико Желев, Николай Пашов и Живко Недев.

ИЗВЪНРЕДНО: МВР удари кражби за милиони на ГЕРБ в Поморие

Проверка по рама

Друга фирма, част от дружеството „Асара“, е „Булдони“ ООД със собственици Емил Гоцев и Иван Николов, сочат официалните регистри. Оказва се, че още една фирма влиза в  „Асара“ и това е „Билдинг комфорт“ ЕООД с управител Иван Епихов.

Има подозрения, че зад фирмата стои бившия депутат от ДПС и знакова фигура на партията Камен Костадинов. Любопитното е, че съпругата на Костадинов – Венета и Епихов фигурират в управителното тяло на друго дружество – „Инвесто 7“, показват още информационните масиви.

Оказва се, че срокът за реконструкцията е бил удължен с 6 месеца и той приключва в края на 2015 година.

Половин година по-късно, в средата на 2016 година кметът Иван Алексиев иска от общинския съвет да се отпуснат на „Асара“ още 3 милиона лева, като по-късно тези пари са изплатени. Така сумата за реконструкцията на пристанището набъбва на близо 15 милиона лева. Нещата, обаче не приключват дотук.

Капаните щракват: Кмет на ГЕРБ натикан в ареста с депесар за купуване на гласове

През февруари 2019 година община Поморие открива нова обществена поръчка, отново за модернизация на същия обект – рибарското пристанище. Обявената сума е за малко над 5 млн. лева с ДДС, обясниха източниците ни от Поморие. По ирония на съдбата пак печелят две от фирмите в познатото ни вече  дружеството „Асара“.

Магазин за Акумулатори

Това са „Булдони“ и „Билдинг комфорт“. Те са изпълнявали също така строителния и авторски надзор и за двете обществени поръчки.

В момента се проверява дали при двете обществени поръчки не са били извършвани едни и същи монтажни дейности, както и дали за една и съща работа не е платено два пъти.

Особено внимание ще бъде насочено към включени допълнителни водолазни услуги, за които общината е броила половин милион лева. Тепърва ще се нищи дали изобщо някой човек се е гмуркал, така както е било описано по документи.

По случая вече има разпитани двама свидетели пред съдия.

Материалът Фирми на ДПС зад кражби за 20 млн. лева в Поморие, където управлява ГЕРБ (СХЕМАТА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button