18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

ЗАЩО? Политици вършеят тайно в Сметната палата – хванаха на калъп Рамадан Аталай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Политици, включително депутати и министри, редовно са влизали и продължават да влизат в Сметната палата. Проблемът е, че някой от тях са ходили там в качеството им на представители на проверявани обекти.
Това разкри във вторник пред журналисти противоконституционно отстраненият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Щощ ще в Сметната Рамадан Аталай (в средата)?

По думите му часове преди освобождаването му в институцията е влизал депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е имал среща с тогавашния зам.-председател Горица Грънчарова – Кожарева, предаде Медиапул.
От думите на Цветков излезе, че освобождаването му е свързано с ДПС. Всъщност ГЕРБ и ДПС бяха двете парламентарни сили, които най-активно организираха и защитиха светкавичното противоконституционно отстраняване на Цветков на 20 януари тази година. Според източник на Mediapool обаче конкретното посещение на Аталай, което е било 1-2 дни преди 20 януари, е било свързано най-вече с одит на палатата на община на ДПС.

Цветан Цветков каза, че през 8-те години като председател на палатата не е допускал никой да му въздейства в противовес на закона. „Не съм заплашван. Ако бях, щях да сигнализирам на компетентните институции“, каза още Цветков.
Въпреки че на 22 юни Конституционният съд се произнесе, че отстраняването му от поста с наказателна политическа акция през януари е било противоконституционно, Цветков не бе допуснат да се върне на работното си място със заповед на Горица Грънчарова – Кожарева. Тя се оправда с ново решение на парламента от 7 юли, което обаче отново е оспорено пред Конституционния съд от президента Румен Радев. Междувременно, преди седмица Грънчарова – Кожарева обяви, че дава Цветков на прокурор заради негови действия във връзка с имотен спор за сградата на Сметната палата, които според нея са ощетили финансовия интерес на държавата с 2.8 млн. лв.

Проверка по рама

Според Цветков през последните шест месеца независимостта на Сметната палата е сериозно накърнена, а институцията е подложена на „политически произвол“. Затова той смята, че първата задача на новия председател, който вероятно ще бъде Димитър Главчев от ГЕРБ, трябва да е сигнал до международната организация на сметните палати ИНТОСАЙ, с който България да поиска активиране на специалния механизъм за защита на институцията. Цветков допуска, че новите двама зам.-председатели ще бъдат излъчени също на политически принцип и ще бъдат от ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.
Цветан Цветков посочи три основни причини за отстраняването му на 20 януари. Първата е одитният доклад на работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който контролира синдиците на КТБ. Той продължава да се бави, като една от причините са споровете около констатацията за това доколко е редно синдиците на КТБ да са плащали възнаграждение на сина на председателя на фонда Матей Матев, докато той ги контролира. По повод разкритието за Матев, обявено единствено от Mediapool, палатата е обмисляла прекратяване на одита с аргумента, че информация от него е изтекла в медията, но впоследствие се е отказала, посочи Цветков. На пресконференция преди седмица Горица Грънчарова – Кожарева каза, че очаква одитът да бъде финализиран в средата на август.

Втората причина за отстраняването на Цветков, обявена от самия него, е административно-наказателното производство срещу бившия директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Според Цветков Терзийски е трябвало да бъде глобен с 10 000 лв. заради неизрядна обществена поръчка, но след 20 януари производството е прекратено. Според Грънчарова – Кожарева прекратяването е заради изтекъл срок за издаване на акта, докато Цветков твърди, че актът е издаден в срок.

Цветков смята, че третата причина да бъде отстранен от поста е доклад за „Минерални бани – Хасково“, който е бил пълен със скандални разкрития за конфликт на интереси заради разпродажба на общинска собственост на съпрузи, деца и други роднини на общински съветници, като в доклада имало данни за нарушения и на кмета. Вместо да бъде предаден на КПКОНПИ, докладът е пратен изцяло в прокуратурата и по този начин е скрит от обществото, каза Цветков.
Извън детайлите около политическата саморазправа с него Цветан Цветков разкри, че Народното събрание не проявява почти никакъв интерес към същинската работа на Сметната палата. При приемането на държавния бюджет се вдига много шум, но отчитането на изпълнението му, което понякога е скандално, изобщо не интересува депутатите, посочи Цветков. Той няма спомен парламентът да е приемал отчет за изпълнението на държавния бюджет през последните 8 години, нито пък да са разглеждани становищата на палатата по този въпрос.

„Не успяхме да постигнем по-добро конституционно уреждане на независимостта на Сметната палата“, каза още Цветков. Според него в момента тя е твърде зависима от изпълнителната власт. Сред най-силните одити в своя мандат той отчете тези за „Автомагистрали“, „Монтажи“, неизгодната за държавата златно-медна концесия в Челопеч, неправомерното отписване на десетки милиарди левове стари дългове от НАП, влошената финансова отчетност на общините.

Магазин за Акумулатори

Материалът ЗАЩО? Политици вършеят тайно в Сметната палата – хванаха на калъп Рамадан Аталай е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ