32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Фототерапия – това е най-новият и безопасен метод за лечение на деменция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ново изследване предполага, че фототерапията е безопасен, ефективен, неивназивен и евтин метод за подобряване на когнитивните функции при пациенти с деменция.

Учените го наричат „едно от най-многообещаващите намеси за подобряване на основните симптоми“ на болестта.

Новият метаанализ показва, че у пациенти с деменция, лекувани с фототерапия, се наблюдава значително подобряване на когнитивните функции в сравнение с останалите болни. 

„Тъй като медикаментозното лечение на деменцията има ограничения като медицински противопоказания, ограничена ефективност и странични ефекти, немедикаментозната терапия все по-често се разглежда като важна част от комплексното лечение на деменецията“, отбелязват изследователите.

Под фототерапия се разбира използване на ярка светлина с пълния спектър (обикновено > 600 лукса) или светлина с определена дължина на вълните, например синя или синьо-зелена.

Обзорът включва фототерапевтични намеси във всичките й форми, честота и продължителност, включително използване на ярка светлина, светодиодна светлина и синя или синьо-зелена светлина. Изследването е публикувано на 5 април в популярен медицински журнал.

Проверка по рама

Яна БОЯДЖИЕВА    

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ