12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

ГЕРБ се разпаса: Росен Желязков получи безпрецедентна власт – може да манипулира комисиите в НС

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

След ожесточена словесна битка депутатите приеха безпрецедентен начин, по който парламентарните комисии да започнат да работят, въпреки че нямат избрани председатели. По предложение на водача на гербопитеците Десислава Атанасова беше одобрена промяна в парламентарния правилник. Когато комисиите нямат шефове, тогава заседанията им ще се водят от техни членове, определени от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Идеята беше приета с гласовете на 157 депутати – не само герберите, но и „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН. Противопостави се само ПП-ДБ.
Първите заседания на комисиите ще бъдат свикани във вторник – или по инициатива на председателя на парламента, или на една трета от членовете им. Желязков обясни по какъв начин ще се случи това без председатели – заседанията ще бъдат водени от същите депутати, които са оглавявали съответните комисии в предното Народно събрание. Ако те вече не са депутати, тогава политическата сила, която ги е излъчила, ще предложи други хора. Комисиите, които са били оглавявани от депутати от БВ, която отпадна от парламента, ще преминат към ИТН.

Така, според герберите, ще се преодолее задънената улица, в която изпадна Народното събрание, което не може да работи поради липсата на комисии. В правилника обаче беше записано само предложението на Атанасова председателят на парламента да определя временните шефове на комисиите.
Иначе казано, в един момент Желязков може да определи съвсем други хора, а не тези, които политическите сили са посочили. Кога и дали въобще ще бъдат определени постоянни председатели, това никой не може да каже.

От ПП-ДБ оказаха яростна съпротива на идеята. Николай Денков, когото десните избраха за кандидат-премиер, възрази, че преправянето на правилника е нарушение, тъй като предложението на Атанасова трябваше първо да се разгледа в парламентарната правна комисия – а такава няма. В ПП-ДБ се опасяват, също така, че новият механизъм ще овласти прекалено много Росен Желязков, който принадлежи към ГЕРБ-СДС. Очакват, че може и да загубят обещаното им председателско място на правната комисия. С герберите бяха влезли в „джентълменско споразумение“, че то ще остане за десните, ако в замяна те подкрепят избора на Желязков за председател на Народното събрание.
Затова десните поискаха новото правомощие на Желязков да се ограничи само за първото заседание на комисиите във вторник. А след това председателите да бъдат избрани по обичайния начин, записан в правилника – с гласуване в пленарната зала. Искането на ПП-ДБ обаче беше отхвърлено, като парадоксално десните получиха подкрепата само на „Възраждане“, с която жестоко се изпокараха по време на дебата в пленарната зала. Не мина и предложението на съпредседателя на ПП Асен Василев цялото обсъждане да се остави за следващата седмица.

Проверка по рама

Материалът ГЕРБ се разпаса: Росен Желязков получи безпрецедентна власт – може да манипулира комисиите в НС е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ