9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

France24: Олимпиадата в Париж е след 500 дни, но транспортът и сигурността повдигат въпроси

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първо, церемонията по откриването ще се проведе на река Сена с Айфеловата кула и други паметници на заден план. Това предизвика безпокойство от службите за сигурност. Планът предвижда до 600 000 зрители. Политически източници казват, че това число може да бъде преразгледано надолу. Частните охранителни фирми се борят да наемат достатъчно персонал. Възникна въпросът дали армията ще се включи, както беше на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.
Второ, дали транспортната система на Париж, която беше засегната от недостиг на персонал и стачки през последните месеци, ще бъде ли готова да придвижва милиони хора из града. Мрежовият оператор RATP, ръководен от бившия френски премиер Жан Кастекс, е под силен натиск. Има опасения относно това дали ключова линия на метрото до Олимпийското село може да бъде завършена навреме. Под съмнение е и големият недостиг на автобусни шофьори. Парижките летища все още се борят с последиците от пандемията COVID-19.

Бюджетът на организационния комитет, 96 процента от който идва от частни средства, нарасна до 4,4 милиарда евро миналата година. Същата сума са похарчили и строителите на олимпийските съоръжения. Общият бюджет ще бъде 8,8 милиарда евро.
По-рано стана известно, че руски и беларуски спортисти са допуснати до участие в официални международни състезания по фехтовка. Международният олимпийски комитет заяви, че иска да намери „начин“ за спортистите от Русия и Беларус да им позволи да се състезават на Олимпийските игри под неутрален флаг. Президентът на МОК Томас Бах съобщи решението на отделните спортни федерации.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ