14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Френските синдикати обещават да спрат икономиката

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трудовите конфликти се разпространяват и в транспортната индустрия, като превозвачите планират да блокират някои логистични и индустриални центрове рано сутринта в понеделник, според Le Parisien.
Аварии в електроснабдителната система и в работата на индустриалните центрове възникнаха в навечерието на общонационалните протести, които трябва да започнат във вторник. Някои синдикати, включително CGT, обещаха да „спрат страната“ чрез блокиране на движението на самолети, влакове, метро и автомобили, както и възпрепятстване на училища, пристанища, рафинерии и други индустриални сектори. „Ние достигаме съвсем ново ниво“, каза лидерът на профсъюза CGT Филип Мартинес в интервю за неделния Journal du Dimanche. Профсъюзите протестират срещу плановете на френския президент Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране в страната на 64 години въпреки съпротивата на работниците, обществеността и целия политически спектър.

Обществената подкрепа за реформите възлиза на 32 процента, според проучване на Ifop, публикувано в неделя във вестника, докато само 34 процента от анкетираните вярват, че правителството ще оттегли плана в отговор на протести и стачки. „Ще бъде наистина хаотично за някои хора“, каза министърът на транспорта Клеман Бон пред телевизия France 3. Въпреки че стачките означават, че ще има малко обществен транспорт, той каза, че правителството все още не е в настроение да преразгледа пенсионните правила.
Стачките на EDF дойдоха, след като френският Сенат гласува в полза на план за постепенно премахване на специфични пенсионни мерки, които позволяват на някои работници, включително работници в комуналните услуги, да се пенсионират години по-рано от хората на други позиции. Прекъсванията на електрозахранването в EDF засягат наличните доставки, но се очаква мекото време да намали напрежението върху електрическите мрежи на нацията, каза Bloomberg.

Френската служба за гражданска авиация (DGAC) поиска от авиокомпаниите да отменят 20 до 30 процента от полетите си на френските летища на 7 и 8 март поради планирани стачки на ръководителите на полети. Air France заяви, че планира да изпълни осем от своите 10 полета тези дни, включително всички полети на дълги разстояния. „Закъсненията и отмените в последната минута не могат да бъдат изключени“, се казва в изявление на авиопревозвача. Националната железопътна компания SNCF предупреди, че услугата ще бъде прекъсната на 7 март, а железопътната услуга Eurostar отмени някои услуги между Париж, Лондон, Брюксел и Амстердам на 7 и 8 март.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ