8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Френските власти прокарват противоречива пенсионна реформа без гласуване в парламента

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Решението дойде броени минути преди насроченото гласуване за Националното събрание, долната камара на френския парламент, съобщи France 24. Левите политици го нарекоха голямо поражение и знак за слабостта на правителството. Мнозина призоваха синдикатите да засилят стачките и протестите, които продължават от януари срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране.
Минути преди членовете на долната камара да гласуват спорния закон, Макрон все още провеждаше поредица от трескави срещи с висши политически фигури и внезапно реши да използва специални правомощия, вместо да рискува гласуване, което изглеждаше готов да загуби. съобщава Guardian . Основният момент от пенсионната реформа на Елисейския дворец е повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години. Това решение доведе до масови протести в страната. В сряда беше поставен исторически рекорд: до 1,7 милиона души излязоха по улиците на френските градове.

Макрон вече поздрави съгражданите си за приемането на закона за повишаване на възрастта за пенсиониране. „Това е голяма победа за нашата демокрация! Французи, гласът ви беше чут! Гласуването в парламента беше безполезно. Видях от прозореца на резиденцията си, че всички сте ЗА! Отдавна не сме имали такова единство! “, каза Макрон.
От своя страна френският премиер Елизабет Борн каза на парламента, че законопроектът ще бъде придвижен напред, тъй като правителството не може да „постави бъдещето на нашите пенсии на карта“. Съобщението идва часове след като Сенатът, горната камара на Франция, прие законопроекта в четвъртък сутринта със 193 срещу 114 гласа, очаквано от експертите, тъй като консервативното мнозинство в горната камара подкрепя по-висока възраст за пенсиониране. Но правителството не беше сигурно за броя на гласовете в Националното събрание, което принуди френския министър-председател да обяви прилагането на раздел 49.3.

Лидерите на парламентарните фракции от опозицията в Народното събрание вече обявиха, че възнамеряват да гласуват вот на недоверие на премиера Елизабет Борн. При пристигането на ръководителя на френския кабинет на министрите в Народното събрание опозицията започна да пее „Марсилезата“, развявайки плакати „64 години – не“, съобщава Le Figaro. Веднага след като Борн се качи на подиума и започна да говори в подкрепа на пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, те извикаха: „Оставка! Депутатите имат 24 часа да внесат вот на недоверие в Народното събрание. В този случай ще бъде обсъдена и гласувана резолюцията следващия понеделник, 20 март.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ