Последни

ГЕРБ и Борисов губят първи избори от 12 години ! Окончателните резултати от изборите

.

ПП ГЕРБ, която доминира през последните 12 години в българския политически живот, губи извънредните парламентарни избори за 46-о НС. В края на изборния ден паралелните преброявания на социологическите агенции показаха, че печили ИТН. При 70 процентна извадка ”Алфа рисърч” дава предимство за партията на Слави Трифонов. При 90% извадка ”Галъп” също промени прогнозите си и обяви, че води ”Има такъв народ”.

Изборите за 46-о НС ще се запомнят с рекордно ниската избирателна активност, която вероятно ще бъде около 40%. Плажовете бяха пълни, а избирателите нямаха право да гласуват на друго място, освен по постоянен адрес.

 

Силно впечатление направи липсата на активност в ромските махали – мнозина отдават това на акциите, които МВР направи през последните дни срещу търговците на гласове. Това дава основание да се твърди, че контролираният вот бе силно ограничен.

 

В чужбина избирателите бяха също по-малко, отколкото на изборите през април, въпреки че заради машинното гласуване и отварянето на много нови секции, гласуването бе безпробемно.

 

Проверка по рама

За първи път в историята избирателите гласуваха масово с машини, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5% от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеха да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите своевременно бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборният процес да започне навреме.

Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция.

 

Сигналите за нарушения бяха 65% повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване.

100% преброяване на ”Алфа рисърч” – ИТН бие ГЕРБ, БСП и ДБ в ожесточена битка за третото място. Патриотите са аут от 46 НС

.
100% от паралелното преброяване на ”Алфа рисърч” показва победа за ”Има такъв народ” с 23,9% на ГЕРБ с 23,4 на сто. Трети към момента остават БСП. Някои екзитполове дават на „Демократична България“ също трета позиция, а други – четвърта.

В следващият парламент влизат още ДПС и ”Изправи се! Мутри вън”. Прави впечатление, че „Демократична България“  буквално във  „диша във врата“ на БСП. Под прага остават новите-стари Патриоти. Резултатите от вота обаче не са напълно официални и предстои да бъдат сертифицирани в следващите дни. Вотът в чужбина още не е сметнат към сегашните временни резултати. Предполага се, че заради голямата активност в чужбина, резултатът ще се промени.

 

Магазин за Акумулатори

100% от паралелното преброяване на „Алфа рисърч“ показва победа за „Има такъв народ“ с 23,9% на ГЕРБ с 23,4 на сто. БСП са трети с 13,1%. Плътно зад тях с 12,8 на сто се нарежда ДБ. Следват ДПС и ИМВ съответно с 11,3% и ИМВ с 5 на сто.

.

.

.

 

При 98% паралелно преблояване резултатите на „Маркет линкс“ отреждат първото място за „Има такъв народ“ с 22,8%. Разликата с ГЕРБ-СДС е минимална. Партията на Борисов събира 22,5%. Интересното е, че ДБ изпреварва БСП с 0,5%. Следват ДПС – 11,6 на сто и ИМВ с 5,3%.

.

 

„Тренд“ също представи 98% от извадката. Според техните данни „Има такъв народ“ печели 23,8% от гласовете, ГЕРБ-СДС – 23,2%, БСП – 13,7%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,0%, , „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,2%. Избирателната активност у нас според паралелното преброяване на „Тренд“ е била 39,1%.

.

.

.

 

При 90% паралелно преброяване на „Галъп интернешънъл“ с минимална разлика ИТН се нарежа на първо място преди ГЕРБ. Третото място е за БСП с 14,3%. На около процент по-назад остава „Демократична България“. ДПС събират 11,5%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,1 на сто.

.

 

При 70% паралелно преброяване на ”Алфа рисърч” ИТН изпреварва ГЕРБ. Разликата между БСП и ”Демократична България” се увеличава.

.

 

.

 

Към 20 часа следизборната картина според социологическите агенции изглеждаше така:

 

„Маркет линкс“

.

 

.

 

По данни на „Маркет линкс“ – инфарктен фотофиниш за ГЕРБ и „Има такъв народ“, както и за БСП и „Демократична България“.

 

„Алфа рисърч“

 

.

 

.

 

В изследването на „Алфа рисърч“ също се очертава, че битката за първото място ще е между ГЕРБ и „Има такъв народ“, а за третото – между БСП и „Демократична България“. Разликата между първите две партии е по-малко от процент, а вторият и третият са с изравнени позиции. Под чертата остават Патриотите, „Възраждане“, „Българско лято“, „Ляв съюз“.

 

Как гласуваха жените?

.

Как гласуваха мъжете?

.

 

По възрастови групи:

.

.

.

 

„Галъп интернешънъл“

.

 

.

 

.

.

 

Според „Галъп“ дистанцията между БСП и „Демократична България“ обаче е малко по-голяма.

.

37,60% e избирателната активност според „Галъп“.

 

„Тренд“

 

.

 

.

 

Данните на социологическа агенция „Тренд“ не се различават драстично от тези на колегите си.

.

 

Според „Тренд“ избирателната активност днес е била с около 10% по-ниска спрямо тази на изборите на 4 април.

 

Припомняме, че през целия ден ГЕРБ и „Има такъв народ“ се надбягваха в прогнозните резултати. След 20 часа изненадата дойде от „Демократична България“, която драстично се доближава до БСП.

 

Не пропускай

Не пропускай
Close
Back to top button
zonguldak escort