България

ГЕРБ и ДПС купуват гласове у нас с пари от „асфалтовата сага“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Две партии основно купуват гласове у нас – това са ГЕРБ и ДПС. Всички снимки и материали са за тези две партии. Така искат да заемат властови позиции някои политици чрез извършването на престъпление. Естествено, че българският гражданин иска да знае откъде са тези суми, които се включват в изборния процес. Това съобщи на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му парите за това идват от т.нар. асфалтова сага в България – не само свързани с АМ „Хемус”, а и с други подобни обекти.

„По идентичен начин стои въпросът с така наречените ремонти на язовири, които са повече от 400 и началото на тези ремонти започнаха по същото време, през което започнаха ударно първите няколко лота на АМ „Хемус”, добави Рашков.

На брифинга стана ясно, че броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са 2371. Общият брой на задържаните лица за 24 часа до момента е 38. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протокола за предупреждение – само за нарушение на изборното законодателство.  Образувани са общо 108 досъдебните производства за различните състави.

По отношение на машините, министърът заяви, че страната е закупила достатъчно на брой машини, с които обезпечи гласуването в страната и в чужбина: „Те се съхраняват изключително и се охраняват от жандармерията, поделение на МВР. Достъп до машините не може да има никой, който няма разрешение на ЦИК, включително служителите, които охраняват склада. Тези машини са доставени от известната „Сиела норма” и ЦИК има съответни отношения за покупко-продажбата и доставката им в страната за изборите. Това вече веднъж се е случвало и не сме били свидетели на никакви злоупотреби с машините и не сме констатирали сериозни нарушения в изборния процес. Не знам защо се вся тази паника от ГЕРБ, може би като отговор на разкритията, които направихме за строителството на АМ „Хемус”.

Рашков уточни, че машините, поръчани от ЦИК, са доставени през Гърция, с воден транспорт: „Лично аз съм имал повод, виждайки как се движи във времето доставката, да обсъдя с гръцкия министър на вътрешните работи забавянето на машините и ми беше отговорено, че няма друга причина освен стачка на пристанището в Пирея и че гръцките власти ще направят всичко възможно да осигурят транспортирането им от пристанището до нашата страна“.

„Обстоятелството, че „Сиела” е закупила и внесла други машини, е бизнес на „Сиела Норма”, а не да българската държава“, каза още Рашков, като уточни, че те се съхраняват в склад, който е на самата фирма, на друг адрес се намират. Той допълни, че „Сиела Норма” в периода 2007 – 2021 г. е спечелила допълнително обществени поръчки с възложител държавна и местна администрация, на стойност 64 277 299 лв.

„Тоест тази фирма е била твърде близо до управляващата власт към съответния период – освен това да припомня, че най-голямото количество машини 9600, са от 6 февруари 2021 г., другите са доставени в по-малък брой в следващия изборен период.  Проверката приключи вчера и в нея са участвали представители на множество държавни структури включително на агенция „Митници”, които са установили, че по отношение на внесените от „Сиела Норма” чрез въздушен транспорт машини са заплатени всички дължими митни сборове“.

Проверка по рама

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button