ГЕРБ се срина, стигна дъното на БСП (НОВА СОЦИОЛОГИЯ) !

ГЕРБ се срина до дъното на БСП.
Бойко Борисов вече дели второто място с Корнелия Нинова с една десета разлика, показа ново социологическо проучване на „Медиана”.

Вижте поста по темата на пиар експерта Любомир Аламанов:

Изследване на Медиана от последните дни. Ако изборите бяха днес, резултатите щяха да са:

1. Има такъв народ – 24 %

2. ГЕРБ – 21,4 %

Проверка по рама

4. ДПС – 11,2 %

5. Демократична България – 7,2 %

6. „Изправи се! Мутри вън!“ – 6,9 %

7. „Българските патриоти“ – 5,1 %

С цялата условност за точността на изследването и посочените резултати, няколко тенденции са видими и ги говорим от много време:

1. Слави Трифонов и партията му наистина имат шанс да са първи. Не само заради спада на ГЕРБ, но и заради отказа на ИТН да направи колаборация със „старите“ партии в предишния парламент и да опита управление с малцинство. Това беше достойно и избирателите го оценяват. Всички анализатори, политически психолози, антрополози и активисти, които крещяха по медиите и социалните мрежи как това било бягство, сега може да се засрамят малко. Също така ИТН са си взели поука и ще комуникират повече през тази кампания, това може да закрепи високия им резултат.

2. ГЕРБ спадат. Не е ясно с колко, но спадат. Само няколко очевидни причини:

• Ужасяващи разкрития на служебния кабинет за умопомрачителни милиарди левове раздадени без контрол и без отчет. Даже да не са „прибрани“, а само пръснати, това е кошмар.

• Липса на отговор на основни въпроси, които вълнуват обществото.

• Истеризиране по странични теми, за да се прикрие, че няма отговор на въпросите.

• Елементарни лъжи, които са обида за всеки човек.

• Мълчание за ДПС и Патриотите, с идея за бъдещо управление. Ама направо оглушително мълчание.

• Очевидно превзетите институции, които сякаш работят за ГЕРБ, а не за българите.

• Наказаните по Магнитски и липсата на елементарен анализ как за 12 години управление се превърнахме в най-наказаната държава за корупция в света.

• Тотално сбърканата кампания. Не може след 12 години управление да си признаеш, че оставяш хаос.

• Привличане и издигане на всякакви ренегати от други политически сили, само и само да се демонстрира „подновяване“. А те единствено да говорят как Борисов е велик.

• Тотален отказ да се извинят поне за едно нещо. Поне за едно. За 12 години управление, поне за едно нещо да се бяха извинили.

• Отблъскване на част от мислещите фенове. Това включва много млади хора, много представители на администрацията, много служители.

• И още много.

3. БСП не вярвам да има чак толкова много проценти. Толкова тиха и скромна партия, че чак като патерица на ГЕРБ изглежда. Може да стигне от нивото на хард-кор феновете си, които винаги ще гласуват в червено.

4. ДПС си има стандартната избирателна маса. Но ако не изкомуникират Пеевски и ролята си в петното, което се хвърли върху България, даже и техните фенове ще започнат да се отдръпват.

5. ДБ пак имат драма с комуникацията. Даже и да приемем, че тук резултатът им е силно подценен, все пак звънти силно и приканя към тежки размисли. Те сякаш не искат да растат. Сякаш искат да останат на ниво интелигентна градска десница. Няма нищо лошо в този избор, просто техните фенове да не се разочароват от едноцифрени резултати. А ако искат да разширят целевата си група, рязко трябва да сменят кампанията. Трябва да спрат с интелектуалните хепънинги по столичните паркове и да отидат в провинцията.

Трябва да започнат да разказват Бъдещето. На нормален език. Трябва да се научат да разказват приказки. Колкото и да са прави за прокуратурата и Гешев, това го разбират само 7%. Останалите хора не го разбират. Трябва да го преведат. Трябва да разказват увлекателно.

6. „Изправи се! Мутри вън!“ поддържат избиратели си. Отплащат им се усилията и разкритията, които правят. Ако се организират малко по-добре и създадат консистентна политическа платформа, могат да вдигнат много. Знам, че за краткото време е ужасно трудно. Но имат добра основа.

7. Да, така наречените патриоти имат шанс да влязат в следващия парламент. Роля за това имат тоталната им безпринципност, по всяко време могат да се извъртят на всички посоки и нямат проблеми, само и само да се докопат до власт. Имат подкрепата на ГЕРБ, даже започнаха да си споделят слоганите и кампаниите.

За съжаление действията на Конституционния съд, които поискаха Църквата да коментира конституцията, само наляха масло в техните истерии. Срам за КС. Срам за ГЕРБ, че се правят на европейска партия, а дават подкрепа на бивши агенти от ДС, водещи отчайваща националистическа и анти-европейска политика.

Радостно е, че други патриотстващи няма да влязат.

Разбираемо е, че партията на Божков я няма.

Пак казвам, не трябва да се гледат конкретните числа, а тенденциите. Има няколко седмици от кампанията, нормалните партии имат време да подобрят резултатите си.

Related Posts

Няма нова вълна от епидемия, оставете хората на мира, казва Клаус на правителството

Бившият президент Вацлав Клаус е известен критик на антиепидемичните мерки. Бившият президент Вацлав Клаус, който отдавна е критик…