18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Германия затвори последните три атомни електроцентрали. Ще трябва ли да се върнеш при тях?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според първоначалните планове последните три станции, които осигуряваха общо шест процента от производството на електроенергия в Германия, трябваше да бъдат изключени в края на декември. Но поради енергийната криза свободните демократи в германското правителство, подкрепени от опозиционния блок ХДС/ХСС, настояха за удължаване на експлоатацията на атомната електроцентрала до средата на април тази година и евентуално повече. По-дълго обаче не се получи. „Зеленият“ министър на икономиката Роберт Хабек и неговите другари от партията отказаха нови отстъпки, смятайки, че енергийната криза вече не застрашава страната. В същото време Khabek посочи запълнени газови хранилища, нови LNG терминали и прогнозира бързото развитие на възобновяемата енергия.
Представителите на икономиката обаче не са толкова оптимисти. Ръководителят на Съюза на германските търговско-промишлени камари Петер Адриан смята, че спирането на АЕЦ ще доведе до сериозни прекъсвания в енергоснабдяването на предприятията и ново увеличение на цените на енергията. Особено силни страхове сега изпитва индустриализираната Бавария – тя получава почти една трета от електроенергията си от атомни електроцентрали. Управляващият Християнсоциален съюз в Бавария нарече 15 април, когато бяха изключени последните станции, „черен ден за гражданите, индустрията и опазването на климата“. И гражданите изглежда са съгласни с тази оценка. Според социологическите проучвания по-малко от една трета от германците одобряват спирането на атомната електроцентрала. Останалите са за продължаване на работата на „Емсланд“, „Исар“ и „Некарвестхайм“ или дори за пускането в експлоатация на онези станции, които бяха изключени по-рано.

Има обаче мнение, че Германия все пак може да се върне към ядрената енергетика. Поне така смята професорът от Оксфордския университет Дитер Хелм. В интервю за вестник Frankfurter Allgemeine той нарича затварянето на трите станции „идеологическо и грешно решение“, което освен това е взето по време на енергийната криза. Баварците, очевидно, също все още не губят надежда. Министър-председателят на федералната провинция Маркус Зьодер в неделя обяви готовността си да продължи работата на атомната електроцентрала Isar под отговорността на баварското правителство и поиска да бъдат направени необходимите промени във федералното законодателство.
Но докато Зелените са на власт в Берлин, едва ли може да се очаква завръщане. Сега те бурно празнуват победата над ядрената енергия и обещават, че до края на десетилетието Германия ще получава до 80 процента от енергията си от възобновяеми източници. Вярно е, че такъв бърз енергиен преход може да бъде много скъп. Зелените възнамеряват да повишат дела на възобновяемата енергия предимно чрез рязко намаляване на общото потребление на енергия в страната. Съответният законопроект вече е подготвен в Министерството на икономиката и той всъщност се превърна в цената за съгласието за удължаване на работата на последните атомни централи със същите три месеца и половина.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ