19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Гръцките власти видяха причината за железопътната катастрофа в „хроничните проблеми на обществения сектор“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В първото официално публично потвърждение за проблемите с железопътната мрежа, служители също потвърдиха, че усилията на дясноцентристката администрация да преработи системата са се провалили, съобщава Guardian.

„Всички сме съсипани от този трагичен инцидент“, каза правителственият говорител Янис Ойконому на пресконференция. Въпреки това, на фона на нарастващия гняв сред жителите на страната за това как е могъл да се случи челен сблъсък между два влака във вторник вечерта близо до Темпе, официалният служител е нашето извинение, казвайки, че Гърция е „огромна и трудна за управление, особено сега“. Властите разследват причините за инцидента и закъсненията в железопътните проекти, каза той, които според него се „вкореняват в хроничните заболявания на гръцката транспортна система… които правителството не успя да изкорени“.

Протестиращите хвърляха камъни по офисите на железопътна компания в Атина, преди да бъдат разпръснати от сълзотворен газ, използван от полицията за борба с безредиците. Протести избухнаха и в Солун. В четвъртък работниците в железниците и метрото стачкуваха.

Синдикатът на Hellenic Train Services заяви в изявление, че 24-часовата стачка е организирана в знак на протест срещу „неуважението, демонстрирано от последователни правителства към гръцките железници, с трагичен резултат в Темпе“. Hellenic Train беше сред многото комунални предприятия, приватизирани в разгара на продължителната дългова криза в Гърция.

Проверка по рама

Междувременно гръцки съдия призова за спешно разследване на теорията, че дългият участък от пистата, водеща до международното летище в Атина, използвана от милиони чуждестранни туристи всяка година, се движи с неадекватна сигнализация. Обвиненията бяха направени от служители на Федерацията на железниците, които отправиха телевизионен призив за действие.

Междувременно спасителната операция беше възпрепятствана от факта, че работниците трябваше да разчитат на специални машини за рязане, за да разрежат множеството обезобразени отломки. Твърди се, че по време на катастрофата, в 23:20 ч. във вторник, няколко студенти са се събрали във вагон-ресторанта, вторият вагон, който е усетил цялата сила на челния сблъсък. Те взеха нощен влак до Солун в гръцката столица след тридневен празничен уикенд. „Беше студентски влак, пълен с момчета на около 20 години“, каза Костас Баргиотас, старши ортопедичен лекар в местната болница, пред Skai TV. „Беше истински шок, колите бяха смачкани като хартия.“

Въпреки че се очаква издирването да продължи през следващите дни, всякаква перспектива за намиране на оцелели почти се изпари, казаха спасителите, добавяйки, че температурите в двете предни коли, които експлодираха, може да са надхвърлили 1300°C. Според съобщения в местните медии, мрачният процес на идентифициране на жертвите е станал по-труден, тъй като съдебните експерти в повечето случаи е трябвало да работят само с изгорени части от тялото. Роднини, отчаяно търсещи близките си, бяха принудени да предоставят ДНК проби, за да могат труповете да бъдат идентифицирани и предадени на семействата.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ