17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

ГРЕДА: Няма желаещ да бутне 2 незаконни сгради в летния сарай на Ахмед Доган

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Областната управа на Бургас прави втори опит да намери фирма, която да събори две незаконни сгради в парка „Росенец“ край морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, след като на проведената обществена поръчка през 2021 г. не бе подадена нито една оферта.
Става въпрос за премахването на неизползваеми триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на община Бургас.

След гражданските протести през 2020 г., провокирани от държавната охрана на Доган, която изрита съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов от плажа при опит да си направи пиар, общината назначи проверка.
Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни, но установи кой ги е вдигнал там. При това положение, според нормативните изисквания, премахването на постройките трябва да се организира от държавата.

В началото на 2021 г. областната администрация Бургас обяви обществена поръчка за събарянето им срещу 68 200 лв., като стойността ѝ бе изчислена от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД. Нито една оферта не постъпи, въпреки даденото допълнително време на потенциалните кандидати.
Заради инфлацията през 2022 г., стойността на поръчка а е увеличена на 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура така и не е обявена. През 2023 г. от „Чистота“ е поискано ново остойностяване и сега цената е променена на 166 422.80 лв. с ДДС.

Проверка по рама

„Отправяме покана към всички фирми, занимаващи се със строителство и се надяваме този път желанието им за нормалност да надделее над усещането за страх и зависимост“, коментира областният управител Пламен Янев. По думите му казусът „Росенец“ следва да е пример за твърди и бързи действия на държавата срещу беззаконието, а не за обратното.
„Обществото очаква от държавата ясни и конкретни действия, а не бавене и протакане. На протестите бяхме през юли 2020 г.“, допълва той.

Материалът ГРЕДА: Няма желаещ да бутне 2 незаконни сгради в летния сарай на Ахмед Доган е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ