25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Грузия ще позволи полети до страната, която не е обект на санкции, на авиокомпании от Руската федерация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ние ясно фиксираме позицията си, че нито една авиокомпания, попаднала под санкции, няма да оперира в Грузия“, отбеляза заместник-министърът. Според нея Тбилиси все още не е издал нито едно разрешение, тъй като все още не е получил никакви уведомления нито от авиокомпаниите, нито от руската държава.
В същото време Квривишвили посочи, че възобновяването на директните полети между Русия и Грузия ще улесни комуникацията между грузинските граждани в Руската федерация и членовете на семействата, които са останали у дома.

Припомняме, че по-рано днес руският президент Владимир Путин подписа два указа за премахване на визовия режим за гражданите на Грузия и разрешаване на полети на руски авиокомпании и продажба на турове до Грузия. В документите се отбелязва, че тези, които желаят да работят в Руската федерация или да учат, все още трябва да кандидатстват за визи. Разрешения за влизане се изискват и за пътуващите по работа като служители на отдела по интересите на Грузия към посолството на Швейцария в Русия и членовете на техните семейства.
Както отбелязва руското външно министерство, в момента безвизовото влизане в Руската федерация за период от 72 часа вече е валидно за грузински граждани, ако пътуват на круизни кораби и фериботи.

„Решенията, взети от президента за възобновяване на въздушния трафик и въвеждане на безвизов режим за краткосрочни пътувания на грузински граждани в Русия, са в съответствие с нашия принципен подход за постоянно улесняване на комуникацията и контактите между гражданите на Русия и Грузия, въпреки липса на дипломатически отношения“, подчерта Смоленската площадка.
Приетото в Москва решение вече беше подкрепено от външния министър на Грузия Иля Дарчиашвили. „Това ще улесни ежедневието на нашите граждани“, каза той.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ