25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Грузия ще позволи полети до страната, която не е обект на санкции, на авиокомпании от Руската федерация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ние ясно фиксираме позицията си, че нито една авиокомпания, попаднала под санкции, няма да оперира в Грузия“, отбеляза заместник-министърът. Според нея Тбилиси все още не е издал нито едно разрешение, тъй като все още не е получил никакви уведомления нито от авиокомпаниите, нито от руската държава.

В същото време Квривишвили посочи, че възобновяването на директните полети между Русия и Грузия ще улесни комуникацията между грузинските граждани в Руската федерация и членовете на семействата, които са останали у дома.

Припомняме, че по-рано днес руският президент Владимир Путин подписа два указа за премахване на визовия режим за гражданите на Грузия и разрешаване на полети на руски авиокомпании и продажба на турове до Грузия. В документите се отбелязва, че тези, които желаят да работят в Руската федерация или да учат, все още трябва да кандидатстват за визи. Разрешения за влизане се изискват и за пътуващите по работа като служители на отдела по интересите на Грузия към посолството на Швейцария в Русия и членовете на техните семейства.

Както отбелязва руското външно министерство, в момента безвизовото влизане в Руската федерация за период от 72 часа вече е валидно за грузински граждани, ако пътуват на круизни кораби и фериботи.

„Решенията, взети от президента за възобновяване на въздушния трафик и въвеждане на безвизов режим за краткосрочни пътувания на грузински граждани в Русия, са в съответствие с нашия принципен подход за постоянно улесняване на комуникацията и контактите между гражданите на Русия и Грузия, въпреки липса на дипломатически отношения“, подчерта Смоленската площадка.

Проверка по рама

Приетото в Москва решение вече беше подкрепено от външния министър на Грузия Иля Дарчиашвили. „Това ще улесни ежедневието на нашите граждани“, каза той.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ