12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Хиляди британски граждани обвиниха Лондон, че е изоставен в Судан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хиляди британски цивилни остават в капан в Судан и мнозина изразиха възмущението си, че са принудени от Лондон да „спасяват, доколкото могат“. Мнозина обаче твърдят, че не са получили помощ и им е наредено да „останат в домовете си“, според Daily Mail.
Според някои доклади до четири хиляди британски цивилни не могат да напуснат Судан. Докато британските служители съсредоточиха спасителните си усилия върху евакуирането на дипломати, правителствата на Франция, Германия, Холандия, Италия и Испания успяха да евакуират стотици свои граждани.

Ситуацията в Судан, където повече от 400 души загинаха за една седмица, стана толкова отчайваща, че някои хора, хванати в капан там, бяха принудени да убият домашните си любимци, за да избягат от глад. В неделя служители на външното министерство и техните семейства бяха изведени на безопасно място в операция на SWAT, но британските граждани казаха, че са оставени да се грижат сами.
Мнозина получиха само автоматични текстови съобщения от британското външно министерство, които ги инструктираха да останат вкъщи и да регистрират местоположението си на сайта. Някои британци заявиха, че са загубили надежда в своето правителство и се опитват сами да намерят изход от задънената улица.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли е изправен пред множество въпроси от политици и обществеността в Албиона относно това защо британските дипломати са с предимство пред останалите британски граждани, живеещи в Судан след евакуацията на персонала на посолството. Клевърли ефективно се съгласи с безпомощността на Лондон, като каза, че усилията на правителството да помогне на блокираните в Судан ще останат „силно ограничени“, докато не бъде постигнато примирие.
Консервативният депутат Алиша Кърнс каза, че се чувства „неудобно“ от реакцията на правителството на Обединеното кралство, заявявайки, че „не са взети поуки“ след евакуацията им в Афганистан през 2021 г.

Проверка по рама

Уилям, британски гражданин, работещ в Судан, каза пред BBC Radio 4 (блокирано в Русия), че не е получил никаква помощ от британското правителство. Той обясни, че ще се опита да излезе от Судан до Южен Египет с автобус, организиран от суданския му работодател. „Получихме само глупости от правителството – каза той. – Дори глупости, нямахме нищо. Последното съобщение беше, че правителството няма да направи нищо.“
Франция заяви, че продължава да евакуира хора от Судан, като добави, че 388 души са успели да напуснат Судан. Германските военни евакуираха 311 души от летище близо до Хартум, а първата партида от 101 души беше върната обратно в Берлин в понеделник на борда на Airbus A321 от базата Ал-Азрак в Йордания, която се използва като център за операцията по евакуация. Около 50 ирландски граждани също са били евакуирани от Судан, като са планирани допълнителни евакуации, каза ирландският вицепремиер Майкъл Мартин в понеделник.

Боевете в Судан отприщиха хуманитарна криза в бедна страна, където милиони хора бяха оставени без достъп до основни услуги. Бойци бомбардираха столицата, главното летище беше в разгара на военни действия, а артилерийски обстрел направи движението в един от най-големите градове в Африка, Хартум, опасно.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ