22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Илиян Василев: „Възраждане“ изобщо не е безобидна партия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какви послания отправя Владимир Путин на света с осъдителните присъди над журналисти и опозиционери с чуждо гражданство в Русия? Какъв е българският контекст, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, създател на предаването „Алтернативата“.

Посланията на Путин

„Посланието, първо, е към всички журналисти в Русия, които критикуват пряко властта. Другото послание е, че Путин започва да си подготвя един пул от заложници, които евентуално след това да разменя. Предполагам, че този пул може да включва и Навални. Идеята е Путин да изчисти Русия от всякакви, несъгласни с него. В момента в държавната Дума има законопроект, който ще направи възможно лишаването от руско гражданство на всеки, който разпространява „фейкове“ за руската армия, т.е. всяко несъгласие. Има случаи, в които съпруг и съпруга си говорят на публично място, докладват ги и след това им се дават присъди. Това е мракобесие, което ни отвежда към Сталин, Че Ка и т.н.

На Путин му е нужен ресурс за преговори, за да привлича вниманието на Запада, защото енергийният ресурс и заплахите сякаш отдавна вече не действат и не плашат никогоПо тази причина взема заложнициНяма чуждестранен гражданин на територията на Русия, който да не е заплашен от подобно измислено и изфабрикувано обвинение и арест, и после да се превърне в заложник при размяна. Тези съдилища просто подпечатват съшитите прокуроски заповеди.“

Държава – заложник на Русия

Първият аспект засяга конкретно българите, които посещават Русия. Българите, като недружествена на Русия страна по оценката на Кремъл, де факто са лишени от всякаква възможност за правна защита на територията на Русия. Засегната е не само личната неприкосновеност, но и правата по търговски сделки.

Проверка по рама

Вторият аспект – държава може да бъде заложник на Русия дори и да е далече от Русия. Подобно на България, защото моделът ни на развитие отразява архитектура на устройство, чиито дизайнери са в Русия. Този олигархичен модел, специфичен за Русия, но и за България – няколко души оказват непропорционално голямо влияние върху политическото и икономическото развитие на страната. Но най-вече чрез практики като корупцията, то е като вирус, с който е заразена българската политика и българската икономика. Този вирус разрушава отвътре нашата способност да се развиваме и ни облага с данък, който е прекалено скъп за нас – няма случай, в който ние да сме платили по-малко от международните цени за стока или услуга от Русия. Особено след войната в Украйна. Този олигархичен модел е установен в България в последните 30 години. А служебните правителства през последните две години явно са също част от него, след като не го разграждат и не му се противопоставят. То е близко до ума – не се противопоставяш на един модел и неусетно се вписваш в него и ставаш част от него.“

Президентът

„Президентът на България беше издигнат на власт чрез една политическа договорка с Кремъл. Най-видимата част от която беше срещата на Бойко Борисов с генерал Решетников, личният пратеник на Путин тогава. Целта на подобен президент, който е удобен за Кремъл, беше именно проекти като „Турски поток“. Тогава нямаше нито една партия или политически представител, който да се възпротиви на „Турски поток“. Този президент имаше тази цел – политически, заедно с Борисов да обезпечат възможността да се реализира най-важният геополитически проект на Русия в последните десетилетия. А и за България също е най-важният за времето на прехода. Това е политическата страна и както виждате, президентът успя доста ефективно да изпълни своята задача, дори по времето на протеста от 2020-а успя да се припокрие с него.“

„Възраждане“

„При „Възраждане нещата са по-сложни. „Възраждане“ по принцип е проект, който стъпи върху национализма, но се надгради с нова мисияОтначало той беше и финансиран, и подпомаган всячески от ДПС и основно от Борисов с идеята да плаши Запада с руско неконтролирано влияние, включително с искането им за излизане от ЕС и НАТО.

Като по този начин винаги Борисов можеше да пласира основната стока – „Аз може да имам кусури, не гледайте на корупцията и на това, което правя, но за сметка на това, аз съм този, който може да ви осигури и да контролира, да опитоми „Възраждане“. Те са опасни, защото приличат на Мари Льо Пен.“

Магазин за Акумулатори

Сега обаче на „Възраждане“ започна да се гледа с очакване да играе по-голяма роля. Особено като се придвижи до трето място и то с помощта и подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Тази нова мисия тръгна след поредицата от стъпки от страна на ЕС, които показаха, че и Пеевски не е приемлив за тях, и дори самият Борисов не е приемлив, имам предвид „Магнитски“ и Горанов. Именно в този контекст е другата мисия на „Възраждане“, че такива сили като на ДПС и Борисов, те фактически са готови по-скоро да направят така, че да издигнат влиянието на „Възраждане“ и да го форматират в основата на скепсис и антизападни чувства – вариант на развитие на България, който да принуди Запада да се съобразява с Борисов.

Очевидно „Възраждане“ трябва да имат много по-голямо присъствие в България, да станат по-видими международно и заплахата от идването им на власт да бъде много по-реална, за да сработи инстинктът за самосъхранение и съответно търпимостта на Запада да се увеличи към БорисовЗатова Борисов толкова ласкаво се изразява за „Възраждане“. Ще видите, че много скоро те ще започнат да обират крайностите си в изказа си за Борисов. От една страна, те свършиха прекрасна работа в опитомяването на протестната енергия – недоволните хора и голямата част от протеста срещу Борисов сега вече е опитомен във „Възраждане“.

Този проект има още тепърва да се развива и въобще не е стигнал тавана си. Те ползват професионалните услуги на руски ботови компании, ангажирани от руските разузнавателни служби.

И тук никой не обръща внимание на това. Те живеят в един парник, условията на тяхното развитие са парникови. И доминацията им в социалните мрежи не е функция на това, че техните привърженици са мобилизирани да имат по-висока дисциплина, напротив – там се използват професионалисти.“

Прогноза

„Моето най-голямо притеснение е в подценяването на „Възраждане„, във високомерието, което проявяват част от ПП-ДБ срещу тях. Витае, че те са имали таван, че няма какво толкова много да се съобразяваме с тях, това е много лековерно и в известен смисъл много опасно. Защото проблемът с „Възраждане“ не е, че са антисистемни. Напротив, те са перфектно системни и се вписват, но те играят върху неудовлетвореността на все по-голяма част българското население. Неудовлетвореност не само от неслучилия се преход и промяна, но напълно закономерни въпроси спрямо едни или други неудачни политики, които идват от Брюксел.

И вместо ПП-ДБ да видят, че трябва да се отстояват български интереси, че трябва да се формулират български интереси, те отстъпват от всичко това. Включително и темата за патриотизма, ние така и не успяхме да промотираме темата за съвместимия с Европа дух на български патриотизъм, а не онзи – интровертния, враждебния, озъбения патриотизъм, при който трябва задължително съседът да ти е враг или да имаш скепсис към него.

Има огромни дупки в политическото поведение и в уменията политиците, които защитават европеизма, да говорят с обикновените хора и да им обясняват.

За голямо съжаление, тепърва предстоят трусове и противопоставяне, тъй като, от една страна, частта за русофилията е много голяма, но е и най-малко проблемна. Но имаме все по-голяма част от хората, които имат пасивен европеизъм и атлантизъм, и все по-малка е активната, осъзната част на хората, които искат да защитават тези ценности. А от тези съставни части няма място за разбирателство между тези, които искат да съхранят модела и чрез него връзките с Русия, която воюва с Украйна. Не виждам как ще можем да постигнем разбирателство, преди да се изправим с целия си ръст и в цялата грозота на това, което представляват тези антиевропейски тежнения, които „Възраждане“ иска да прокара в България. Защото Референдумът ще ни раздели, политиките ще ни разделят, разделно време е просто.“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ