15.7 C
София
петък, юни 2, 2023

Има инфаркт, който не може да се „види“ на изследванията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В организма действително се образуват плаки и тромби, човекът получава и болки, но изследванията показват, че кръвоносните съдове са чисти. Как е възможно това? В преводна статия обяснява руският кардиолог, проф. Олга Бокерия, д.м.н., член-кореспондент на Руската академия на науките.
Всички можем да си представим човек, пострадал от класически инфаркт на миокарда: откарват го в „Спешна помощ”, откъдето го изпращат за коронарография, след това или на операция, или за ендоваскуларна хирургия. Докторът поставя стент на пациента и по този начин помага за възстановяването на правилната функция на сърцето. Но се оказва, че има и инфаркт, който „не се вижда“. 

Всеки човек трябва да знае за този вариант на сърдечния инфаркт, тъй като той заема 30% от случаите на миокарден инфаркт при жените и около 10% от тези при мъжете, информира проф. Бокерия. При пациенти с този вид инфаркт всички видими с просто око коронарни съдове са проходими и не се откриват никакви атеросклеротични плаки или тромби, обяснява кардиологът.
Това е инфаркт на миокарда, но такъв, при който основните големи и средни артерии, подхранващи сърцето, остават проходими, не са блокирани от плаки или тромби. Но може да бъде диагностицирана исхемична болест на сърцето, без обструкция на коронарните артерии. 

и във Фейсбук/media/source/202303/1679654534_06_1.jpg“ title=“undefined“>
Проф. Олга Бокерия

Проверка по рама

„Миокардният инфаркт се изразява в умиране на сърдечни клетки, към които спира да постъпва храна и кислород в резултат на блокиране на съдовете с плаки или тромби”, продължава специалистът. – Лекарите търсят къде е блокажът и ако го открият, прилагат различни методи за възстановяване на кръвотока: аортокоронарно шунтиране или стентиране. При инфаркт на миокарда, без обструкция на коронарни артерии, симптомите са същите, само дето не можем да открием проблем, защото той „се крие“ в малките кръвоносни съдчета, които не могат да се видят с просто око при коронарография. Но именно там се случва съдовият инцидент. 
Тези мънички артерии могат спонтанно да се спукат и там да се образуват плаки или тромби, както и да възникнат т.нар. спазми на коронарните артерии. Т.е., рязкото им стеснение при например, стрес или при хипертонична криза. Затова повече от 80% от хората с тези заболявания не получават адекватна диагноза”, пояснява проф. Олга Бокерия. 

Около 35% от пострадалите от инфаркта на миокарда живеят с болката в гърдите по няколко години, преди да им поставят правилната диагноза. Защото след първоначалните изследвания казват, че симптомите по никакъв начин не са свързани с патология на сърцето и изпращат човека у дома. В днешно време вече при подозрение за инфаркт следят и т.нар. кардио-ферменти, които навлизат в кръвта при умиране на сърдечни клетки, например ферментът тропонин. 

„При хора с инфаркт на миокарда при необструктивна болест на коронарните артерии тропонинът се повишава по същия начин, както и при типичния вариант на инфаркта. Това понякога поставя лекарите в недоумение, ако още не са чули и не знаят за този вид инфаркт”, добавя проф. Олга Бокерия. 
Засега не съществува радикален метод на лечение на това заболяване. Той по-често се среща при млади жени, които водят активен и здравословен начин на живот. Жените по принцип, са по-дребни от мъжете, техните съдове също са по-миниатюрни, определена роля играе и хормоналната терапия.

Подобен проблем с кръвоносните съдове може да се развие при възпаления и прекалено отделяне на адреналин. В днешно време основният метод на лечение е медикаментозният. Помагат и здравословното хранене, витамините, подобреният метаболизъм в сърдечните клетки и коригиране проблемите с гръбначния стълб, заявява в заключение експертът. 

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ