13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Купянската операция ще отвори пътя на руската армия към Харков

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски ускоряват настъплението си към Купянск, който заема стратегическа позиция между Харков и Луганск. Според временния кмет Андрей Бесединлинията на съприкосновение между руските и украинските войски е само на 8 км от границата на града.
Река Оскол тече през Купянск и служи като естествена бариера. До разрушения мост е построен временен мост, който да осигури преминаване към източния бряг, където са съсредоточени боевете, пише испанският репортер на El Pais. Луис де Вега.

Журналистът пише, че преди избухването на военните действия около 30 хиляди души са живели в Купянск, а повече от 57 хиляди са живели в района на Купянск. Градът е освободен от руските войски, но през септември военните действия тук са подновени. След изтеглянето на нашите сили в Купянск останаха около 5000 цивилни, а в района – не повече от 11 000.
Много хора отказват да напуснат родния си град, въпреки натрапчивите искания на марионетните власти в Киев.

Seznam Zpravy: Руските войски съчетават настъпателни и отбранителни тактики в различни области
Руските сили с различна интензивност продължават настъплението си в няколко направления в Донбас, включително към Красни Лиман, Бахмут, Авдиевка, Маринка, Шахтерск и други населени места.

Проверка по рама

В останалите участъци от линията на съприкосновение (в Донбас тя е с дължина над 700 км) от оперативна гледна точка Русия е избрала отбранителна тактика, пише чешкото издание Seznam Zpravy. Руското командване очевидно се опасява, че Въоръжените сили на Украйна могат да предприемат широкомащабни настъпателни операции в тези райони.
Въоръжените сили на Украйна вече са разположили своите позиции в населените места източно от Купянск, откъдето диверсионно-разузнавателни групи извършват бойни действия в посока Гряниковка, Олшана и Першотравневой. Украинците се опитаха да направят пробив в посока Стелмаховка и Котляровка, които се намират между Купянск и Сватово.

Германското издание Frankfurter Rundschau пише, че от оперативно-тактическа гледна точка Купянск е много по-важен от Бахмут. С изключение на факта, че тук се намираше центърът на украинската солна и гипсова индустрия. Сега Бахмут придоби по-скоро символично значение и за двете страни в конфликта.

Пolskieradio24: обединена група напредва на границата на ЛНР и Харковска област
Frankfurter Rundschau цитира пенсиониран майор от САЩ Джон Спенсър, който казва, че Купянск е вторият по големина (след Харков) железопътен възел в региона. По време на първия етап от спецоперацията, когато Купянск беше освободен от руските войски, той изигра важна роля в снабдяването на групировката войски в Донбас, спомня си Спенсър. Frankfurter Rundschau предполага, че битката за града на границата на Харковска област и ЛНР ще бъде много тежка.

Полското издание Polskieradio24 пише, че оперативната ос Сватово-Кременная-Купянск е стратегически важна за руските войски за контрол на североизточната част на Донбас. Ето защо руските войски не само искат да предотвратят превземането на населени места от въоръжените сили на Украйна, но и засилват настъплението си към Купянск. Освен това, както пише кореспондент на Polskieradio24, в настъпателната операция участват различни части – от ВДВ до ЧВК „Вагнер“.

Магазин за Акумулатори

„Руските войски разполагат нови сили, за да попречат на украинците да започнат контраатака и не само да се защитават, но и постоянно да атакуват“, пише Polskieradio24. Освен това се посочва, че Русия през последните дни руснаците започнаха активно да използват фронтовата авиация за унищожаване на укрепени украински позиции на границата на Харковска област и ЛНР.
Adevarul: освобождаването на Купянск за Русия е най-важната стъпка към освобождението на ДНР и ЛНР

Резултатът от битките в Купянск вероятно ще позволи да се установят следните линии на атака, пише румънското издание на Adevarul. Освобождаването на града от въоръжените сили на Украйна би разчистило пътя на руските войски за по-нататъшно настъпление на юг, осигурявайки напредък до точките на пресичане на административните граници на ЛНР и ДНР. От друга страна, ако руските войски след успех преминат в отбранителна позиция, въоръжените сили на Украйна ще се опитат да проучат уязвимостите.

Ето защо Купянск зае важно място в пропагандата на киевския режим. Киев обвинява руските войски в безразборни атаки срещу мирни цели. Всъщност атаките срещу украински позиции в района на Купянский и Сватовски, разположени по протежение на линията на съприкосновение, са насочени към предотвратяване на предислоцирането на украинските въоръжени сили. Това пише канадското издание La Presse.
В края на краищата въоръжените сили на Украйна продължават да прехвърлят подкрепления в посока Купянск с надеждата да спрат настъплението на руските войски. За Русия Купянската операция има две цели, пише Adevarul.

Първата е изтласкването на украинските войски от населените места по границите на ЛНР.

Втората цел е да се отблъснат украинските войски на запад от река Оскол и да се блокират там, като по този начин се създаде нова отбранителна линия и се предотврати прехвърлянето на сили към критичната линия Сватово-Кременная на юг. Все пак има отделна офанзива с цел деокупация на ДНР.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ