22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Имам ли право на рехабилитация при дискова херния?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Имам установена дискова херния. Но сега се появиха болки и от другата страна, в областта на кръста. Може ли личният лекар да ми издаде направление за някакви процедури или масаж при такъв проблем?
Христо Добрев, гр. Сливен

Необходимостта от рехабилитационни мероприятия за здравноосигурените пациенти се установява от специалист и/или от общопрактикуващия лекар, като лечението се извършва по предписан от лекаря по „Физикална и рехабилитационна медицина“ физиотерапевтичен курс на лечение.
За физиотерапевтичен курс на лечение на определено заболяване се приема комплексно лечение, включващо първоначален преглед на лекаря специалист по „Физикална и рехабилитационна медицина“, с оценка на обективното състояние на пациента, с назначени видове и общ брой процедури до 20 в курс от група 1 и/или 2, или 3, по преценка на специалиста, промените на лечението, както и заключителен преглед с оценка на резултатите от проведеното лечение и отразени вид и брой на проведените процедури.

Във физиотерапевтичен курс на лечение се включват следните групи процедури:
• група 1 – процедури с физикални фактори от апаратната терапия;

Проверка по рама

• група 2 – процедури с кинезитерапевтични техники;
• група 3 – процедури с физикални фактори от апаратната терапия и кинезитерапевтични техники.

Лечение по линия на НЗОК бихте могли да проведете и по клинична пътека за рехабилитация в лечебно заведение за болнична помощ, но това ще прецени лекарят, специалист по физиотерапия впоследствие.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ