2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

ИНТЕРВЮ с кандидат-кмета Иван Папазов: Край на схемите в Пазарджик, ще работя за качествен живот на всички

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Настоящото интервю представя част подготвената Програма за управление на Община Пазарджик за периода 2023-2027 година на Иван Папазов, кандидат за кмет, подкрепен от ПП „Земеделски съюз Александър Стамболийски“. Бизнесменът, който е един от най-големите месопроизводители в региона, е жертва на брутален рекет под погледа на Министерството на земеделието и храните и БАБХ покрай безпрецедентното избиване на 13 000 прасета в неговата свинеферма в с. Априлци, за което Новините Днес направи серия публикации.
Сега ви представяме основните приоритети, които са заложени в програмата на Иван Папазов като кмет на община Пазарджик:

– Качествено образование, социални дейности, култура, спорт и създаването на младежки парламент
– Здравеопазване, подкрепа за младите семейства, грижа за пенсионерите

 – Smart City” – екологична и иновативна община с развиващи се инфраструктури
– Стимулиране на търговията, местния бизнес, земеделието и производството

Проверка по рама

– Европейска политика и евроинтеграция
Следва интервюто:

– Г-н Папазов, инфраструктурата, благоустройството и общественият ред и сигурност са част от темите, които силно вълнуват гражданите на община Пазарджик. Как ще решите тези въпроси?

– Всеки един от нас е запознат с казуса за Околовръстния път, както и в какво състояние се намират въобще шосетата в региона… Този проблем трябва да бъде решен и той е на дневен ред в моята програма. Малките населени места страдат от липса на транспорт и общината трябва активно да се включи в разрешаването на тази драма.
По отношение на обществения ред и сигурността задължително е да бъдат монтирани качествено осветление и видеонаблюдение на територията на общината. Друг мой приоритет е облагородяване на кварталите с активното участие на гражданите, които ще имат пълното съдействие на кметството при всяка своя инициатива.

Реконструкция на зеленчуковия пазар и нов битак- това са неща, от които много пазарджиклии се вълнуват. Когато има къде да предлагат своите стоки местните производители, те ще произвеждат, затова смятам, че е време да бъде създаден специално за целта Фермерски пазар.

Магазин за Акумулатори

Задължително ще се направи вайбър група, на която да бъдат съобщавани събитията, важни за града и региона, като същевременно в нея да се подават сигнали от всяко едно естество, особено за корупция сред администрацията.
– Образованието е една от актуалните теми пред България въобще. Каква е вашата визия за региона?

– Образованието е неизменна част от културата и наследството, което оставяме след себе си. Считам, че в общината имаме много качествени учители, които допринасят това наследство да се съхрани. Всеки един учител в град Пазарджик дава максимума от себе си, за да работи в полза на образованието и нашите деца. Изнесените уроци биха могли да бъдат в плюс за обществото, съвместната работа с различните културни институции също са в помощ, но на първо място е училището, където трябва да започне всичко.

Насърчаването за изучаване на чужди езици е идея, която не бива да бъде игнорирана, защото ударното навлизане на технологиите и масовата дигитализацията изискват високо ниво на грамотност. Знанието на чужди езици е не само необходимост, то е предпоставка децата ни да са подготвени за пазара на труда, за да бъдат конкурентноспособни.
Предложенията ни ще бъдат свързани и с откриването на клубове по интереси за децата от предучилищното образование до завършване на гимназия.

Организиране на кариерни форуми, сътрудничество между училищата и Бюрото по труда и включването на училищата в по-голям проекти, са само част от нашите приоритети.

Важно е да бъде оптимизирана общинската материална база съобразено това колко деца има в даден квартал, за да бъде удобно за родителите. И не на последно място- качествена връзка между община, инспекторат, директори на училища и детски градини с цел подобряване на нивото на образованието.

По отношение към културата основните приоритети са свързани с популяризиране на дейността на местните таланти, организиране на литературни четения, фестивали и не на последно място реализиране и финансиране на проекти, свързани с издаването на книги.

 – Замърсяването и смепочистването са голям проблем в Община Пазарджик. Има ли решение на тези наболели проблеми?

– Така е, да, мръсотията в града и региона е огромен проблем. Необходима е реорганизация на системата за събиране и обработка на отпадъците, поставяне на повече контейнери, оптимизиране на събирането и обработка на отпадъците. Наложително е да бъдат почистени зелените площи и коритото на река Марица и изграждане на заобикаляща е инфраструктура- пейки, алеи, атракциони.

Засаждане на дървета на територията на Община Пазарджик, редовно залесяване и правилна поддръжка на зелените площи и включването на младите хора в екологичната политика са само част от нашите приоритети.

– По отношение на спорта и младежките дейности каква е правилната насока за развитие?

– На първо място буквално всяко училище и детска градина се нуждаят от подобряването на условията за развитие на физическо възпитание и спорт. На второ място децата в неравностойно положение трябва да бъдат насърчени към включване в спортните активности, като им се предоставят необходимите условия.

На трето – няма как град с толкова спортисти да няма спортен диспансер, задължително е. Важно е да бъде регулирана и равномерно разпределена субсидията, която се разпределя между спортните клубове. По отношение на младежките дейности прави впечатление, че младите в града страдат от липса на места за събиране и развлечения. Създаване на клубове по интереси ще допринесе за това те да се включат активно в дейност, която харесват.

– Здравеопазването е приоритет за всеки един от нас. В каква насока ще работите по отношение на здравните услуги?

– Здравето е най-голямата ценност. Важно е да бъдат направени кампании за безплатни медицински прегледи и профилактика, отнасящи се за всички възрастови групи. Необходимо е да бъде повишена здравната култура на ромското население чрез провеждане на беседи. Предвижда се да бъде подготвена подвижна аптека, която да работи в полза на жителите на малките и по-отдалечени населени места. Разбира се, това е една много малка част от всичко, което трябва да бъде направено в областта на здравеопазването.

– Често се говори за европейски проекти и международното сътрудничество, но още по-често става дума за далавери, това как ще го преборите?

– Като европейска държава трябва да се стремим към осъществяването на европейски проекти, които биха били полезни за широката общественост. Всяка една инвестиция да е пряко обвързана с това, което е заложено като План за управление на общината. Най-важното е стриктно да се спазват правилата, за да няма кражби, както при досегашното управление на общината.

– Туризмът е тема, която често се пренебрегва. Притежава ли Общината потенциал за развитие и как ще бъде разгърнат?

– В област Пазарджик съществуват 440 археологически, архитектурни, исторически и художествени паметници на културата и историята. Важно е те да бъдат популяризирани чрез рекламни материали, за да бъдат запознати гражданите на общината и нейните гости с местата, които могат да бъдат посетени. И това е само първата стъпка.

– Не на последно място по какъв начин ще бъде подобрено административното обслужване, което в момента е някакъв ужас?

– На първо място цялостно „подмладяване“ на администрацията и повишаване на професионалната квалификация на служителите. Важно е да бъде създадено мобилно приложение за подаване на сигнали, за информация относно градския транспорт, работното време и културно-масовите събития.

– Един финален въпрос- как ще задържите младите хора в Община Пазарджик?

– Хората, човешкият ресурс е най-важен за мен и моя екип. Необходимо е да има по-голяма достъпност до социалните услуги за децата, възрастните, уязвимите групи. Това е обвързано с подобряване на професионалните умения на специалистите в социалната сфера чрез обучения и квалификации, обмяна на опит.

Занимателни дейности за децата по кварталите ще са в помощ на родителите. Но за да има деца, трябва родителите да имат сигурна и достатъчно платена работа, това е основен проблем. Подпомагането на местната икономика, която да бъде основана на знания и иновации, е основен приоритет за нас.

Аз съм в бизнеса от над 30 години и виждам колко трудно предприятията си намират нужните специалисти и работници. Трябва да бъде помислено в тази насока, да се обучават кадри, които са квалифицирани в производството. Всеки един човек иска за семейството си прехрана, сигурна среда, чистота и удобство. Вярвам, че това може да се случи в Община Пазарджик. Защото жителите не трябва да бягат, те трябва да се завръщат, а това може да се случи само ако вдигнем качеството на живот на всички наши съграждани.

За да се случи това пък ще бъде извършен пълен мониторинг на всяка една от посочените проблемни области от качествени специалисти. Решенията на проблемите ще се взимат на база знания и опит, а не на схеми и задкулисни сделки.

Материалът ИНТЕРВЮ с кандидат-кмета Иван Папазов: Край на схемите в Пазарджик, ще работя за качествен живот на всички е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ