17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Ирак похвали позицията на Русия за инцидента с изгарянето на Корана в Швеция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Позицията на Русия изигра важна роля, тъй като тя не приема никакви прояви на насилие и религиозна нетърпимост“, подчерта дипломатът.
Припомняме, че на 28 юни 2023 г. мигрант от Ирак организира акция по изгаряне на Корана в центъра на Стокхолм. На този ден мюсюлманите по света празнуваха Курбан Байрам, един от основните религиозни празници. По-късно шведската полиция получи още три заявления за 15 юли за провеждане на демонстрации в Стокхолм и Хелзингборг с изгаряне на религиозни книги – Тората и Библията пред израелското посолство.

Водещи фигури от други религии критикуваха изгарянето на свещени писания. Руската православна църква нарече действието опит на определени сили да разрушат междурелигиозната хармония в целия свят. Папа Франциск каза, че изгарянето на свещени книги е неразумно използване на свободата на словото.
Изгарянето на Корана предизвика бурни протести в мюсюлманския свят. Организацията за ислямско сътрудничество поиска свещените писания да бъдат защитени на законодателно ниво.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ